Éves alapon 0,5 százalékkal nőtt a magyar GDP a második negyedévben

A KSH előzetes adatai szerint 2013. második negyedévében 0,5 százalékkal bővült a magyar gazdaság az előző év azonos időszakához képest, ami megfelel az elemzői várakozásoknak (0,5-0,6%). Az adatok tehát megerősítik, hogy hazánk kikerült a technikai értelemben vett recesszióból.
A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján 0,2 százalékos volt a növekedés éves alapon. Az előző negyedévhez viszonyítva a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 0,1 százalékkal emelkedett Magyarország bruttó hazai terméke. 2013 első félévében a naptárhatás kiszűrésével nyert adatok szerint 0,1 százalékkal nőtt a magyar GDP.
Forrás: KSH
A KSH tájékoztatása szerint a növekedést alapvetően a mezőgazdaság és az építőipar teljesítményének bővülése okozta, mely mind éves, mind negyedéves alapon növekedést mutathat. Habár a statisztikai hivatal részletes adatokat csak szeptember 4-én publikál, összességében megnézve az április-júniusi ipari adatok is pozitív képet festenek, így valószínűsíthetően a termelési oldalon az ipar teljesítménye is emelkedett 2013 második negyedévében.
A felhasználási oldalon a háztartások fogyasztásának alakulásáról a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adatok nyújthatnak előzetes képet. Ezek alapján 2013 áprilisában 3,5 százalékos, májusban pedig 2,2 százalékos bővülést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest, mely a háztartások fogyasztásának éves alapon történő emelkedését vetíti előre.
Részletes adatokat szeptember 4-én közöl a Központi Statisztikai Hivatal.

Népszerű bejegyzések