Filmes közlemények

Matt Damon a Zárt világban (16)

Matt Damon nem féltékeny típus. Az elmúlt napokban a netet bejárta a hír, melyből kiderült, nem ő voltNeill Blomkamp rendező első jelöltje az új szuper sci-fi, az Elysium – Zárt világ (Elysium, hazai bemutató: augusztus 15.) főszerepére. A film hőse lepusztult, szegény és kizsákmányolt Földön él egy olyan jövőben, melyben a gazdagok mind egy luxusműholdra költöztek. Damon különleges külső fém csontvázat, agyába épített chipet és sok fegyvert kap, hogy valamiképpen bejuthasson a szigorúan őrzött helyre. Ám a rendező – aki aDistrict 9-nal lett világhírű – először nem a világsztárt, hanem egy dél-afrikai punk-rapbanda, a Die Antwoordénekesét, Ninját kérte fel, és amikor ő nemet mondott, Eminem lett a következő választottja.
Amikor a film költségvetése 30 millió dollárról 100 millióra emelkedett, már Matt Damon volt a jelölt, aki azonnal igent is mondott a hívásra. Az Avatar-ból azért maradt ki, mert éppen egy másik filmre várt: úgy érezte, itt a következő nagy lehetőség, és másodszor nem akarta elkövetni ugyanezt a hibát.
– Nem úgy gondolok Eminem-re mint a versenytársamra – nyugtatta meg Matt Damon a nála érdeklődő riportereket. – Szerintem a szerepeim 75%-a olyan, amit eredetileg másnak ajánlottak. A lényeg, hogy végül én játszom az Elysium-ban a tökös srácot, aki megpróbálja megmenteni a világot…

Az elnök és a hadsereg (16)

Jamie Foxx talán túl jól játssza a fekete elnököt Roland Emmerich új akcióorgiájában. A rendező, aki filmjeiben előszeretettel pusztítja el a Fehér Házat, robbanásokkal, rakétatámadásokkal, pokolgépekkel és autós üldözésekkel teli látványmozit készített, melynek egyik főszereplője egy amerikai elnök – történetesen fekete bőrű. És emiatt sokan azt hiszik, hogy Az elnök végveszélyben (White House Down, hazai bemutató: augusztus 29.) alkotói Obamát keltik életre a moziban. Pedig ők kicsit sem politizálnak: csak ijesztgetni és szórakoztatni szeretnének.
Az alkotók, hogy politikai elfogulatlanságukat bizonyítsák, kiváló védőkhöz folyamodtak: a nézőkhöz. Először július 4-én és azóta több alkalommal is lehetővé tették, hogy amerikai katonák ingyen nézhessék meg a fegyverekben és katonai akciókban bővelkedő történetet. A filmet gyártó stúdió nemrégiben büszkén tette közzé: több mint 100 000 amerikai katona látta már Az elnök végveszélyben-t. Ez pedig azt mutatja, hogy az igazi macsókat nem érdekli a filmek pártállása. Lényeg, hogy nagyot szóljon.
Bullock és a Gravitáció (12E)

A három alkalommal is Oscar-díjra jelölt Alfonso Cuaron makacs ember. Nem hajlandó stílust választani magának, ragaszkodik ahhoz, hogy minél több műfajban kipróbálja magátAz ember gyermeke vagy a Harry Potter és az azkabani fogoly után igazi, űrben játszódó sci-fit rendezett, méghozzá két világsztár, George Clooney és Sandra Bullock főszereplésével. Gravitáció-ban (Gravity, hazai bemutató: 2013. október 3.) egyűrséta során hajójukról leszakadó, a végtelenben sodródó asztronauták látványos és meghökkentő kalandjait filmesítette meg, és ezúttal is különleges elveket követett. Úgy készített fantasztikus filmet, hogy nem volt hajlandó semmit kitalálni.
– Nem akartam új világot teremteni – magyarázta rajongóinak a ComicConon a direktor. – Minden pontosan olyan a képen, mint a valóságban. Jó, megelőlegeztünk egy kínai űrállomást, de egyébként nem szaladtunk előre. Tudom, hogy a NASA hamarosan bevezet egy új űrruhát: George és Sandra olyat hord, mint a mostani. A valóság borzasztó lehetőségei épp elegek nekünk.
A filmesek odáig vitték a hitelességre törekvést, hogy konzultációs lehetőséget kértek a forgatás során éppen a világűrben dolgozó űrhajósoktólSandra Bullock nem is habozott, az előkészületek során vagy nyolcszor hívta az űrállomást, és az ottaniak mindig nagyon segítőkészek voltak. Amikor viszont autogramot kértek Bullocktól, ő egy feltétellel ígérte meg nekik az aláírását – ha visszatérésük után ők is adnak egyet neki.

A majmok és az emberek

A mozik a világvégével vannak tele. A majmok bolygója új része (Dawn of the Planet of the Apes, hazai bemutató: 2014 nyara) azonban nem világvége film – legalább is a rendezője ezt állítja. Még akkor sem az, ha olyankor játszódik, amikor az emberiség már nem az uralkodó faj a bolygónkon, a beszélő majmok erősebbek, okosabbak és életrevalóbbak nála.
 Olvastam a forgatókönyvet – mondta Matt Reeves. – De a film története inkább azzal foglalkozik, hogy mit építettek fel a majmok: bemutatunk egy primitív, de gigantikus királyságot, amit az emberszabásúak népesítenek be. Az ő szempontjukból ismerjük meg a világot, ők sem tudják, hova lettek az emberek. Aztán, valamikor a sztori elején felfedezik persze, hogy még vannak bujkáló emberek, és akkor jön a nagy kérdés: miképpen tud a kétfajta élőlény együtt élni, vagy ki kell-e pusztulnia valamelyiknek. Szóval, szerintem, ez nem poszt-apokaliptikus téma, vagy legfeljebb csak részben az. Még akkor sem, ha nem hagyhattunk ki néhány izgalmas képsort az elhagyott, enyésző emberi városokról – hisz erről elképesztően izgalmas képeket lehet csinálni.

Népszerű bejegyzések