MOL: a 2013. I. félévi eredményt a nehéz európai piaci környezet befolyásolta

2013 második negyedévében a MOL-csoport „tiszta" újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 112 Mrd forintot ért el, amely 21%-kal marad el az ezt megelőző negyedévi értéktől. Az alacsonyabb eredmény elsősorban az Upstream üzletág gyengébb hozzájárulásával magyarázható, míg a Downstream és a Gáz Midstream üzletágak az előző negyedévihez hasonló eredményt szállítottak.
A Downstream üzletágban a szezonális okokból erősebb termékkereslet és értékesítés pozitív hatását nagyrészt ellensúlyozták a romló külső körülmények, úgymint a csökkenő motor benzin termék marzsok, a szűkülő Brent-Ural jegyzésárkülönbség és néhány nem tervezett finomítói leállás. Az Upstream üzletágban az alacsonyabb olajár és a tovább csökkenő termelés negatívan befolyásolták az eredményességet. A Gáz Midstream üzletág viszonylag stabilnak mondható teljesítménye a szezonális okokból alacsonyabb hazai földgázszállítás (FGSZ) és a horvát gázkereskedelmi tevékenység hasonló okokból mérsékeltebb veszteségeinek eredője.
A Csoport pénzügyi pozíciója tovább erősödött, 238 Mrd forint működési cash-flow-t realizált 2013 második negyedévében, amely 47%-kal több, mint egy évvel ezelőtt, köszönhetően a csökkenő olajárak miatti fellépő alacsonyabb működő tőke igénynek. Nettó eladósodottsági mutatónk 5 éve nem látott alacsony szintre, 21%-ra csökkent.
Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató elmondta: „A második negyedév eredményeinek nem kedveztek sem a külső, piaci, sem a belső tényezők. Ez különösen igaz az Upstream területén, mivel az alacsonyabb kőolajár és a visszaeső szénhidrogén termelés egyaránt nyomott hagyott a szegmens profitabilitásán. Ugyanakkor a kedvezőtlen piaci viszonyok mellett is képesek voltunk megerősíteni Upstream tevékenységünket. Két eseményt emelnék ki, melyek egyaránt fontosak az üzletág sikeres jövője szempontjából.
Egyrészt jelentős mérföldkőhöz értünk Irak Kurdisztáni Régiójában, hiszen a regionális kormányzat elfogadta a Shaikan blokk Fejlesztési Tervét, amely elérhető közelségbe hozta a termelés első fázisát. Az itt megtermelt olaj is hozzájárul majd érett mezőink termeléskiesésének pótolásához. 
Másrészt felső vezetésünket egy kiváló új szakemberrel erősítettük, aki a Kutatás-termelés szegmens ügyvezető igazgatójaként talán a legfontosabb üzletágunk irányításáért lesz felelős. Alexander Dodds figyelemre méltó nemzetközi iparági tapasztalatot hoz magával a MOL-csoportba. Biztos vagyok benne, hogy Alex jelentős mértékben járul majd hozzá hosszú távú sikereinkhez."
A MOL-csoport fenntartható fejlődés melletti elkötelezettségének újabb jeleként 2013 első félévétől kezdődően a társaság negyedéves beszámolóiban is bemutatja fenntarthatósági teljesítményét. A nem-pénzügyi áttekintés röviden összefoglalja az adott időszakban fenntarthatósági területeken történt főbb eseményeket és elért eredményeinket, emellett néhány kiemelt teljesítménymutató aktuális értékét is közöljük.


Népszerű bejegyzések