2013. augusztus 13.

MOL: a 2013. I. félévi eredményt a nehéz európai piaci környezet befolyásolta

2013 második negyedévében a MOL-csoport „tiszta" újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 112 Mrd forintot ért el, amely 21%-kal marad el az ezt megelőző negyedévi értéktől. Az alacsonyabb eredmény elsősorban az Upstream üzletág gyengébb hozzájárulásával magyarázható, míg a Downstream és a Gáz Midstream üzletágak az előző negyedévihez hasonló eredményt szállítottak.
A Downstream üzletágban a szezonális okokból erősebb termékkereslet és értékesítés pozitív hatását nagyrészt ellensúlyozták a romló külső körülmények, úgymint a csökkenő motor benzin termék marzsok, a szűkülő Brent-Ural jegyzésárkülönbség és néhány nem tervezett finomítói leállás. Az Upstream üzletágban az alacsonyabb olajár és a tovább csökkenő termelés negatívan befolyásolták az eredményességet. A Gáz Midstream üzletág viszonylag stabilnak mondható teljesítménye a szezonális okokból alacsonyabb hazai földgázszállítás (FGSZ) és a horvát gázkereskedelmi tevékenység hasonló okokból mérsékeltebb veszteségeinek eredője.
A Csoport pénzügyi pozíciója tovább erősödött, 238 Mrd forint működési cash-flow-t realizált 2013 második negyedévében, amely 47%-kal több, mint egy évvel ezelőtt, köszönhetően a csökkenő olajárak miatti fellépő alacsonyabb működő tőke igénynek. Nettó eladósodottsági mutatónk 5 éve nem látott alacsony szintre, 21%-ra csökkent.
Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató elmondta: „A második negyedév eredményeinek nem kedveztek sem a külső, piaci, sem a belső tényezők. Ez különösen igaz az Upstream területén, mivel az alacsonyabb kőolajár és a visszaeső szénhidrogén termelés egyaránt nyomott hagyott a szegmens profitabilitásán. Ugyanakkor a kedvezőtlen piaci viszonyok mellett is képesek voltunk megerősíteni Upstream tevékenységünket. Két eseményt emelnék ki, melyek egyaránt fontosak az üzletág sikeres jövője szempontjából.
Egyrészt jelentős mérföldkőhöz értünk Irak Kurdisztáni Régiójában, hiszen a regionális kormányzat elfogadta a Shaikan blokk Fejlesztési Tervét, amely elérhető közelségbe hozta a termelés első fázisát. Az itt megtermelt olaj is hozzájárul majd érett mezőink termeléskiesésének pótolásához. 
Másrészt felső vezetésünket egy kiváló új szakemberrel erősítettük, aki a Kutatás-termelés szegmens ügyvezető igazgatójaként talán a legfontosabb üzletágunk irányításáért lesz felelős. Alexander Dodds figyelemre méltó nemzetközi iparági tapasztalatot hoz magával a MOL-csoportba. Biztos vagyok benne, hogy Alex jelentős mértékben járul majd hozzá hosszú távú sikereinkhez."
A MOL-csoport fenntartható fejlődés melletti elkötelezettségének újabb jeleként 2013 első félévétől kezdődően a társaság negyedéves beszámolóiban is bemutatja fenntarthatósági teljesítményét. A nem-pénzügyi áttekintés röviden összefoglalja az adott időszakban fenntarthatósági területeken történt főbb eseményeket és elért eredményeinket, emellett néhány kiemelt teljesítménymutató aktuális értékét is közöljük.


Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...