Rástartolt a használt sütőolajra a MOL

A MOL útjára indította a „Köszi az olajat, jövünk egy bulival!" kampányát, amelynek legfőbb célja, hogy tudatosítsák az emberekben azt, hogy a használt sütőolajtól egyszerűen és környezetbarát módon is meg lehet válni, ha azt elviszik a kijelölt MOL kutakra. Ráadásul szeptember 1-ig a veszélyes hulladék leadásával a résztvevők a megyeszékhelyüknek nagyszabású utcabált, maguknak pedig házibulit nyerhetnek.
Az eladási adatok azt mutatják, hogy Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. Azonban a sütést követően az óriási mennyiségben visszamaradt sütőolaj megsemmisítése már korántsem megoldott. Csupán az üzemi konyháktól és éttermektől szállítják el a veszélyes hulladéknak számító olajat. Az emberek döntő része nem jár el ilyen gondossággal. A háztartásokban felgyülemlett használt sütőolaj még ma is elsősorban a lefolyókban és a szemétben landol. A nem megfelelően eltávolított olaj pedig szennyezi a környezetet.
A MOL megoldást kínál erre a problémára. A kijelölt MOL kutakon le lehet adni a használt olajat, amelyet a Biofilter Kft. gyűjt össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bio-üzemanyagot és biogázt gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle.
A MOL ennek elősegítése érdekében szervezte meg a 2013. augusztus 12. és szeptember 1. között futó gyűjtési akcióját is, amellyel arra ösztönzi a lakosságot, hogy az otthonokban felhasznált olajtól biztonságos és környezetkímélő módon szabaduljanak meg, amivel most ráadásul nem csupán a környezetünk nyer. A közel egyhónapos időszak alatt a „Köszi az olajat, jövünk egy bulival!" kampányban a MOL begyűjtő pontokon leadott használt sütőolajért a résztvevők kupont kapnak, mellyel kedvenc megyeszékhelyükre szavazhatnak a kezdeményezés hivatalos online felületein. A játék végén, a voksok összeszámlálása után a MOL a három legtöbb virtuális olajat összegyűjtő, azaz legtöbb szavazatot kapó megyeszékhelyen egy-egy nagyszabású utcabált rendez. A kuponnal rendelkező szavazók értékes nyereményeket, egy szerencsés pedig felejthetetlen házibulit nyerhet magának.
A MOL 2011 májusában indította útjára először a használt sütőolaj leadásra ösztönző programját, amelynek sikerességét mutatja, hogy azóta 175 tonna sütőolaj gyűlt össze gyűjtésben résztvevő benzinkutakon. Időközben a kezdeményezés európai szinten is ismerté vált, és Szlovákiában, valamint Romániában is indult hasonló program. A kampányért a MOL 2011-ben elnyerte az European Excellence Awardot.
A „Köszi az olajat, jövünk egy bulival!" kampányról szóló további információk a www.facebook.com/mymolo oldalon és a kampány hivatalos honlapján (www.jovunkegybulival.hu) olvashatóak.

Népszerű bejegyzések