Turisztikai közlemények



Látványos Magyar-nap Ausztriában Szent Istvánra emlékezve
A Bécsi Magyar Katolikus Egyházközösség (www.katolikus.at) nagyszabású ünnepség keretében emlékezett Szent István királyra az osztrák fővárosban augusztus 24-én, szombaton. A bécsi Szent István Dómban Udvardy György, a pécsi egyházmegye püspöke celebrált ünnepi misét, ezt követően néptáncbemutatóval fűszerezett Magyar-napot rendeztek az MT Zrt. részvételével a belváros szívében. A bécsi székesegyházban már hagyományosan, minden év augusztusában magyar nyelvű istentiszteletet tartanak az államalapító magyar király emlékére az Ausztriában élő magyarok, valamint magyarországi és határon túli zarándokok, hagyományőrző csoportok részvételével. Az idén mintegy negyven csoport érkezett Bécsbe.
A Bécsi Magyar Katolikus Egyházközösség Ausztriában erős szövetségese a Magyar Turizmus Zrt.-nek adiaszpóra turizmusmozgalom népszerűsítésében. Mint ismeretes a Rot-Weiß-Rot in Ungarn elnevezés alatt futó turizmusmozgalom célja, hogy az ausztriai magyarok osztrák ismerőseiknek ajánlják Magyarországot mint turisztikai célországot, hogy ezáltal tovább növekedjen az osztrák vendégéjszakák száma Magyarországon, s közvetetten pótlólagos bevételhez juttassák a hazai turizmusgazdaságot.
A Szent István napra Ausztriába érkezett több ezer zarándok körében is népszerűsítette az MT Zrt. a kezdeményezés előnyeit. Az istentisztelet után a dóm melletti téren magyar néptánc- és népdal-bemutatót tartottak a hagyományőrző együttesek, majd az érseki palotába várták vendégségbe a részvevőket, ahol az MT Zrt. info-standot működtetett, illetve személyes tanácsadás keretében ismertette a diaszpóra mozgalomban való részvétel lehetőségét. Az MT Zrt. ausztriai külképviseletének kapcsolódó akcióiról, valamint a turizmusmozgalomról további részletek itt:http://at.gotohungary.com/hirek_ms_at.
(A Szent István királyunk emlékére rendezett magyar nyelvű szentmise résztvevői a bécsi Stephansdom székesegyházban.)
Észak-magyarországi megjelenés a dél-lengyelországi Krosnoban
A Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága (RMI) részt vett a lengyelországi Krosnoban megrendezett Magyar Borok Napja és Kárpáti Hangulatok elnevezésű eseményeken 2013. augusztus 23-25. között. A kitelepülés két standján a régió turisztikai információi mellett Matyó népviseletbe öltözött kézművessel is találkozhattak a vendégek. A régiós megjelenéshez partnerként csatlakozott és informátorral vett részt a Turisztikai Hotel Klaszter és a MIDMAR Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Kft. is. Az Észak-magyarországi RMI szervezésében a rendezvény fő színpadán nagy sikerrel lépett fel az egri Hungariddim zenekar, amely a klasszikus magyar népzenét modern zenei elemekkel vegyíti. Krosno városa azért is kiemelten fontos piacnak tekinthető, mert tradicionálisan a magyar borok kereskedelmi központja Lengyelországban. A rendezvényt jelentős érdeklődés kísérte, sok látogató érdeklődött a régió kínálata iránt, közülük sokan ismerték is a főbb úti célokat, fürdőket. Ezzel párhuzamosan a Magyar Borok Napján több egri és tokaji borász is megjelent, akiknek borkóstolója óriási sikert aratott a lengyel közönség körében.
Sikeres Magyar Hétvége egy holland nemzeti parkban
Hatalmas magyar siker helyszíne volt az elmúlt hétvégén a hollandiai De Hoge Veluwe Nemzeti Park: Magyar Gasztronómiai és Kulturális Fesztivált rendeztek a Tisza-Expo, a Hágai Magyar Nagykövetség, Magyarország arnhemi tiszteletbeli konzuljának és az MT Zrt. Benelux képviseletének közös szervezésében. A nagyszabású rendezvény programjában folklór és más kulturális programok, táncház, borkóstolók, népi mesterségek bemutatója szerepelt. Közel 10 faházban árultak hungarikum termékeket, s a központi színpad mellett magyar csárda működött. A vasárnapot a nemzeti parkban megrendezett fogadás és partner party, valamint egy lovasbemutató és Puszta show zárta. A rendezvénynek több mint 15.000 látogatója volt a három nap alatt, és meglepően nagy sajtóvisszhangot kapott a holland médiumokban: még az arnhemi székhelyű, népszerű regionális TV csatorna, a közel 380.000 fős nézettségű Gelderland TV esti híradója is beszámolt az eseményről:http://www.omroepgelderland.nl/web/uitzending-gemist-5/tv-1/afgelopen-7-dagen.htm (a „Zondag" szónál, az Aug.25., 18:00 Nieuws riportban, 07:07 percnél kezdődik)
A KSH adatai szerint a holland utazók által hazánk kereskedelmi szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák száma 2012-ben meghaladta a 459 ezret, ami 36,6%-os növekedést jelent az előző évhez képes.
További információ és képek a nemzeti park honlapján találhatóak: http://www.hogeveluwe.nl/nl/ontdek-het-park/agenda/hongaarse-dagen/38606
(A fotón balról jobbra, Segen van Voorst a Nemzeti Park igazgatója, dr. Sümeghy Gyula Hágai Magyar Nagykövet, J.B. Jankovich de Jeszenice tiszteletbeli konzul , Urbányi Péter MT Zrt. Benelux képviseletvezető és Csík Máté, a képviselet hollandiai munkatársa látható.)
Hollywoodi újságírók ismerkedtek a filmgyártással hazánkban
A „Hollywood on the Danube" elnevezésű tanulmányút keretében négy neves amerikai újságíró látogatott hazánkba a Magyar Turizmus Zrt. vendégeként augusztus végén. Az út célja az volt, hogy hollywoodi újságírók körében népszerűsítsék a magyarországi filmgyártási lehetőségeket és megmutassák, miért érdemes hazánkba hozni az amerikai filmes produkciókat.
A túra során a résztvevők ellátogattak az etyeki Korda Stúdióba, megismerkedtek a Tivoli-Filmprodukció munkájával, feltérképezhették a látványos kültéri forgatásihelyszín-komplexumokat a MAFILM fóti stúdiójában, és megismerkedhettek Kelet-Közép-Európa legújabb filmstúdiójával, a Raleigh Studios Budapesttel.
Annak érdekében, hogy a résztvevők átfogó képet kapjanak a budapesti forgatási lehetőségekről, a „Movie Walking – Filmtúrák Budapesten" program keretében különleges sétán vehettek részt. Ennek során fővárosunk olyan helyszíneit ismerhették meg, amelyek már több európai és más nagyvárost idéző díszletként szerepeltek egy-egy világhírű nemzetközi produkcióban.
A tanulmányúton a térség bor- és gasztronómiai kínálata is bemutatkozott.
A tanulmányút végén a Széchenyi fürdőbe tett látogatás és sétahajós városnézés tette teljessé a programot.
Októberben SPA- CE 2013 egészségturisztikai kiállítás Sárváron
Gőzerővel zajlanak a SPA-CE 2013 egészségturisztikai kiállítás előkészületei, amelyet 2013. október 3-5. között rendeznek meg Sárváron. Közép-Európa legnagyobb spa és wellness vásárának célja, hogy átfogó képet adjon a régió egészségturizmus szolgáltatásairól.
Az év egyik legjelentősebb szakmai eseményét a Magyar Turizmus Zrt.-vel és a Szlovén Fürdőszövetséggel együttműködve a szlovén Gormice rendezvényszervező iroda szervezi. Az ötödik alkalommal szervezett eseményre először kerül sor Szlovénia határain túl.
A vásárnak számos európai és Európán kívüli szakmai látogatója van. A szervezők színvonalas megjelenési és tárgyalási lehetőséget nyújtanak a kiállítóknak. A programban több szakmai workshop, valamint konferencia is szerepel. A vásár utolsó napja ún. post túrával zárul, amelynek során a meghívott utazásszervezők Hévíz és Budapest egészségturisztikai adottságait ismerhetik meg. Cél, hogy a szakmai vásárlók személyesen is feltérképezzék a magyarországi egészségturisztikai kínálatot.
A szervezésbe az egész város bekapcsolódik: többek között a Park Inn Hotel, a Spirit Hotel és a Danubius Hotel Sárvár is aktívan részt vesz a programok szervezésében és a vendéglátásban. A sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő családi fürdőrészlege is fogadja a résztvevőket a kiállítás ideje alatt.
Sárvár a KSH adatai szerint a 7. leglátogatottabb település volt Magyarországon 2012-ben. A város egyes részei – elsősorban a gyógyfürdő és környezete – 2012 folyamán nyerte el a gyógyhely minősítést, az országban tizennegyedikként. A fürdő 2004-ben az Európai Királyi Fürdők Szövetségének (Royal Spas of Europe) tagja lett, 2007-ben EuropeSpa-med minőségi díjat is nyert.
A családi fürdő rész 3 milliárdos fejlesztés eredményeként nyílt meg 2010-ben. A városban fejlődött a szálláskapacitás is: új hotelek, panziók és apartmanok nyitottak meg.

Népszerű bejegyzések