Újabb jegykiadó automaták Budapest elővárosában

Az utasok számára gyorsabbá, könnyebben elérhetővé és egyszerűbbé tenni a menetjegyek, bérletek megvásárlását – ez a MÁV-START jegyértékesítési rendszerének megújításán dolgozók alapvető célkitűzése. Az utasok a pénztárak előtti sorban állást az internetes vásárlással vagy a jegykiadó automaták igénybe vételével tudják elkerülni. Jelenleg hat helyszínen (Keleti, Nyugati, Déli pályaudvaron, Kelenföldön, Ferihegyen és Pestszentlőrincen) található tizennégy jegykiadó automata, amelyek azonnali menetjegyvásárlásra szolgálnak. Az előzetesen, online megvásárolt jegyeket pedig az ország negyvenkét állomásán található, internetes jegykiadó automatáknál lehet kinyomtatni. A vasúttársaság a legújabb szolgáltatásfejlesztésével növeli az automaták mennyiségét, az érintett állomások és megállók körét is bővítve.
Negyvenhét jegykiadó automatát telepített az elmúlt hetekben a vasúttársaság, ezek közül negyvenet a Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonal összes állomására és megállóhelyére, nyolcat pedig a Budapest–Újszász–Szolnok vasútvonal hat állomására/megállóhelyére. A telepítés huszonhat helyszíne: Budapest-Nyugati, Zugló, Kőbánya alsó, Kőbánya-Kispest, Szemeretelep, Ferihegy, Vecsés, Vecsés-Kertekalja, Üllő, Hosszúberek-Péteri, Monor, Monorierdő, Pilis, Albertirsa, Ceglédbercel, Ceglédbercel-Cserő, Budai út, Cegléd, Abony, Szolnok, valamint Rákoshegy, Rákoskert, Ecser, Pusztaszentistván, Tápiószentmárton és Zagyvarékas.
Az automaták többsége már üzemel, a használatukkal bármilyen belföldi viszonylatra vásárolhatók menetjegyek, bérletek, pót- és helyjegyek, kerékpár- illetve élőállat-jegyek. Az új automaták egyesítik a jelenlegi jegykiadó és az internetes jegynyomtató automaták feladatkörét, használatukkal az azonnali jegyváltáson túl az interneten vásárolt jegyek átvétele, kinyomtatása is lehetséges. A jegyeket a nap huszonnégy órájában készpénzzel és bankkártyával (akár érintésmentessel) is ki lehet fizetni. Az automaták az utasok tájékoztatására is szolgálnak: az állomás – vonatinfó rendszerből nyert valós idejű – induló és érkező vonatlistájával, útvonaltervezéssel és a kedvezmények igénybevételi feltételeinek részletes leírásával.
A fejlesztéssel a budapesti elővárosban egyszerűsödik az utasok jegyhez jutási lehetősége olyan megállóhelyeken, ahol eddig nem volt jegyvásárlási lehetőség, illetve csökken a sorban állásra fordított idő ott, ahol van pénztár. További előny, hogy a jegyvizsgálók hatékonyabban tudják ellenőrizni a menetjegyeket, így csökken a bliccelés mértéke, és a vasúttársaság számára költséghatékonyabbá válik maga az értékesítés is. A jegyértékesítési rendszer fejlesztése folyamatos, ennek keretében a Budapest elővárosában, a megyeszékhelyeken, az InterCity-vonatok megállási helyein és a nagyobb forgalmú vasútállomásokon tervezi további automaták telepítését a vasúttársaság.

Népszerű bejegyzések