2013. augusztus 7.

Újabb pénztárgépgyártó kapott engedélyt

 Szeptembertől élesedik a pénztárgépek és az adóhatóság közötti online kapcsolat
Újabb online adatkapcsolatra képes pénztárgép jelent meg a piacon, így a pénztárgépcserére kötelezettek már négy engedélyezett gép közül válogathatnak. Tegnap az Alt Cash Kft. Samsung gyártmányú pénztárgépe kapott forgalmazási engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól, és további kiskasszás kérelmek elbírálása van folyamatban. A tárca reményei szerint az újabb szereplők megjelenésével élesedhet az árverseny, az engedélyezett pénztárgépek megszaporodásának hatása a forgalmazók árképzésében is látszani fog.
Mintegy 200 ezer pénztárgép cseréje érdekében kell intézkedni augusztus végéig. Az átállás zökkenőmentes lebonyolításához jelenleg négy forgalmazó, az újonnan engedélyezett Alt Cash Kft., illetve a már korábban forgalmazási engedélyt szerzett Laurel Számítástechnikai Kft., Micra-Metripond Kft. és Montel Informatika Kft. kínál pénztárgépeket.
A nemzetgazdasági tárca a „kisboltosok" számára biztosított gépenkénti 50 ezer forintos állami támogatáson túl, a piaci igények minél gyorsabb kielégítése érdekében a gyártáshoz - a fejlesztési bankon keresztül - kedvezményes állami hitelt is biztosít. Tekintettel a megvalósításhoz szükséges fejlesztések lezárására, valamint a likviditás biztosításának érdekében nyújtott állami eszközökre, a tárca a sorozatgyártás mihamarabbi megkezdésére számít.
Az online pénztárgép felügyelet mielőbbi megteremtése az állam és a vállalkozások közös érdeke, hiszen intézkedéssel jogkövető magatartásra szoríthatja az adóelkerüléssel tisztességtelen versenyelőnyhöz jutó vállalkozásokat, amely hatás egyidejűleg kiválthatja a tisztességesen adózó vállalkozások versenyhelyzetének javulását is. Az új típusú kasszák szeptemberi üzembe állításuktól kezdve az adóhatóságnak minden fontos adatot továbbítanak majd, így az információk összevetése után az állam pontos képet kaphat egy-egy terület vagy ágazat vállalkozásainak időszaki vagy éves forgalmáról.
Az online kapcsolat megteremtésével az adóhatóság eszközt kap az ellenőrzések hatékonyabb előkészítéséhez is, mind az operatív, mind az utólagos vizsgálatok terén. Azáltal pedig, hogy ellenőrzésre azon adózók kerülnek kijelölésre, amelyek vonatkozásában az adatok alapján „rendellenesség" tapasztalható, elérhető a kötelezettségeiket rendben teljesítő adózók fokozott védelme.

Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...