A klaszterpolitika összehangolására van szükség Kelet-Közép-Európában

Megállapodásban erősítették meg további együttműködési szándékukat a ClusterCOOP partnerei a kelet-közép-európai országok klaszterpolitikájának összehangolása érdekében.  Egyúttal jóváhagyták a projekt eddigi eredményeit.
A ClusterCOOP projektben hét ország – Magyarország mellett Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Lengyelország, Olaszország és Németország – tíz partnerszervezete működik együtt. Magyarországot a MAG Zrt. mellett az NGM képviseli, ami azért kiemelkedő jelentőségű, mert magyar minisztérium először tölt be vezető partneri szerepet ERFA projektben.
A ClusterCOOP célja a klaszterek regionális, esetenként határokon átnyúló együttműködésen keresztül új iparágak fejlődésének ösztönzése, egy közös tudásbázis létrehozása és annak interaktív együttműködés keretében történő elősegítése. Ennek megfelelően a szakapparátusok közös javaslatokat dolgoztak ki, amelyek a szabályozási keretfeltételek harmonizációja és optimalizálása révén segíthetik a klaszter együttműködések kialakulását. Kidolgoztak továbbá egy közös közép-európai klaszter kvalifikációs rendszert (részben a Magyar Akkreditációs rendszerre alapozva), melyet klaszterfejlesztési pályázati pénzek elosztásánál egyben vagy elemenként szabadon használhatnak a tágabban értelmezett régió országai, szervezetei.
Emellett a 2014-20-as uniós fejlesztési források tervezési időszakában közös ajánlásokat fogalmaztak meg a határokon átnyúló iparpolitikai fejlesztésekhez.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések