A külkereskedelmi többlet júniusban meghaladta az 580 millió eurót

A külkereskedelmi mérleg az év hatodik hónapjában 581 millió eurós (172 milliárd forintos) többletet mutatott.2013 első félévében a kivitel volumene 1,9, a behozatalé 3,2 százalékkal volt magasabb a 2012 első hat hónapjában regisztrált értéknél.
2013 első félévében a külkereskedelmi forgalomban – főként a második negyedéves élénkülésnek köszönhetően – az import 45,4 százalékát és az export 53,6 százalékát kitevő gépek és szállítóeszközök importvolumene 2,5, míg exportvolumene 2,6 százalékkal bővült. Pozitív tendenciára utal, hogy az árufőcsoportban a közúti jármű külkereskedelmi forgalma mindkét relációban növekedett az előző év azonos időszakához képest. Az importbővülésben a gépjárműalkatrész, az exportbővülésben a gépjárművek kereskedelme játszotta a legnagyobb szerepet. A KSH legfrissebb gyorstájékoztatója szerint 2013 júniusában az export volumene 2,9 százalékkal mérséklődött, az import volumene 1,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.
A külkereskedelmünkben meghatározó súlyt képviselő EU tagállamokba irányuló kivitelünk értéke 30,8 milliárd eurót, az onnan származó behozatalunké pedig 25,8 milliárd eurót tett ki a vizsgált időszakban. Külkereskedelmi mérlegünk aktívuma ezen országokkal szemben 4,9 milliárd euró volt, ami 304,4 millió euróval magasabb az előző év azonos időszakában elértnél. Az Európai unióba irányuló exportunk volumene 1,7 százalékkal, behozatalunk 1,1 százalékkal emelkedett az előző év első félévéhez képest. Az Európai Unión kívüli országokba irányuló kivitel volumene 2,4 százalékkal, az import volumene 8,1 százalékkal növekedett.
A 2013. június-augusztusi időszakban a feldolgozó ipar területén bejelentett, illetve a már megvalósult beruházások amellett, hogy új munkahelyeket teremtenek, a magyar külkereskedelmi aktívum növekedéséhez is hozzájárulhatnak a jövőben az ország exportteljesítményének javulása következtében.

Népszerű bejegyzések