A magyar válságkezelési eszközökről is egyeztettek a V4-KEK találkozón

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyitotta meg tizenegy ország részvételével a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) gazdasági miniszteri találkozóját a Nemzetgazdasági Minisztériumban. A résztvevő országok gazdasági vezetői tanácskoztak többek között a válságkezelés eszközeiről, a pénzügyi stabilitás és gazdasági növekedés kérdéseiről, továbbá a kis- és középvállalkozások versenyképességének és nemzetközivé válásának erősítéséről is.
A KEK térségünk egyik legjelentősebb, hosszú múltra visszatekintő, 18 országot magában foglaló együttműködése. A szervezet deklarált feladata a nem EU tag KEK tagállamok euro-atlanti integrációjának elősegítése, a részükre történő tapasztalatok átadása. Ezért is fontos, hogy jelenleg a 18 tagország közül 10 EU tag, míg 8 nem uniós tagország.
A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a KEK együttműködés keretén belül kiemelt feladatként kell kezelni a KKV-k nagyobb szerepvállalását az áruforgalom és befektetési kapcsolatok élénkítésében, a projektszerű gondolkodás erősítésében, valamint a beszállítói kapcsolatok fejlesztése terén. A gazdasági vezetők ezen kívül értekeztek a válságkezelés során alkalmazott magyar gazdaságpolitikai eszközökről és tapasztalatokról, a gazdaságélénkítés területén történő együttműködés lehetőségéről és ennek nyomán a közös fellépések összehangolásáról.
Magyarország számára a mostani egy kiemelt, Közép-Európa fókuszú év, amikor is hazánk két, a térséget érintő szervezetben is elnöki tisztet tölt be: 2013-ban a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) elnöke, míg július 1-től egy éven keresztül a visegrádi négyek elnökségét is hazánk látja el. A Kormány célja, hogy a „Közép Európa Évnek" nevezett időszak alatt Magyarország lendületet adjon a térségi szintű együttműködésnek, kiemelt helyen kezelve a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések