A művészet él! – szeptember 15-ig



A művészet él! – hétvégén a családokat is várjuk Körösényi Tamás egy héttel meghosszabbított kiállításán
Gyerekekkel különösen izgalmas lesz szombat délelőtt ellátogatni Körösényi Tamás szeptember 15-ig látható életmű-kiállítására a Műcsarnokba, hiszen nekik való programokkal várjuk a családokat. Jövő hét kedden Forián Szabó Noémi kurátor tart vakok és csökkent látók számára speciális tárlatvezetést.
A spanyol Eli Cortiñas múlt hét óta látható videómunkáit is feltétlenül érdemes megnézni a Mélycsarnokban, és persze nem szabad kihagyni a Műcsarnok hátsó teraszát sem, ahol a méhek továbbra is szorgosan dolgoznak, hogy fenntartsák múzeumukat.
2013. szeptember 7., szombat 10-13 óra
A titkos kert
Családi délelőtt Körösényi Tamás A művészet él!című kiállításában
Kiállítótér
Vizuális játékokkal, vetélkedőkkel, ügyességi feladatokkal várjuk a gyerekeket, szülőket és nagyszülőket. A Körösényi Tamás kiállításra érkező látogatók vizuális feladatok megoldásával törhetik meg a varázst, hogy végül megszerezzék a titkos kert elrejtett kincsét.
A program belépőjegy megvásárlásával ingyenes. Hétéves kor alatti gyerekeknek nem kell jegyet váltani.
2013. szeptember 15-ig
A művészet él!  Körösényi Tamás kiállítása
Kiállítótér
A művészet él! Ez a gondolat Körösényi Tamás részéről nemcsak a „A művészet vége?"-kérdésre adott válasz, hanem több évtizedes alkotói és oktatói gyakorlatból eredő meggyőződés, művészeti manifesztum is.
Körösényi Tamás 1976-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán. 1982-83-ban a bécsi Képzőművészeti Akadémián Bruno Gironcoli osztályán tanult. 1987-től 1993-ig a budapesti Képző- és IparművészetiSzakközépiskola, 1990-től a Magyar Képzőművészeti Főiskola tanára, 1999-től a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszékének vezetője, 2001-től a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának témavezetője volt. Mesterként tanítványok generációi felé közvetített olyan mintákat, elveket és módszereket, amelyek a kortárs magyar szobrászatban példaadóak.
Szobrai rendszerbe épülnek, sorozatokat alkotnak. A sorozatok egymással összefüggnek, egy-egy szobrászi gondolat behálózza az életművet. A sorozatokon belül alapvető szobrászi fogalmakkal, (mint pl. a sík, a felület, a test, a tér, a forma) megteremtett összefüggések alapvető fogalmakat (mint pl. a halál, a kommunikáció, a nemek, a gondolkodás, a valóság) értelmeznek és modelleznek.
    Fotó: Garami Artúr
2013. november 17-ig
Eli Cortiñas: Félmeztelenül / Partial Nudity
Mélycsarnok
Ismert képsorok vallomássá meztelenednek, nyugtalanító telefoncsörgések közepette bontakozik ki egy lány és az anyja viszonya – Eli Cortiñas videómunkáinak szereplői magassarkúban gyalogolnak a végtelenbe vagy lassan, kézen fogva tűnnek el a téli horizonton, most a Mélycsarnokban. A spanyol származású, jelenleg Berlinben élő képzőművész első budapesti kiállításán olyan mozgóképből építkező műveket mutat be, amelyek tulajdonképpen idézetek, hiszen kizárólag talált felvételek kisajátításán és újrafelhasználásán alapulnak.
Eli Cortiñas: Vallomások nyitott függöny előtt, 2011, egycsatornás videó, 5'30''/ loop, színes, részlet
A talált film (found footage) fogalma, ahogy a kisajátítás művészete (appropriation art) is, önálló irányzattá vált az utóbbi évtizedek film- és képzőművészetében. Eli Cortiñas ikonikus rendezők (mint François Truffaut, Luis Buñuel vagy John Cassavetes) filmjeiből származó képsorai, az 1960-as és '70-es évek játékfilmjei ennek szellemében új értelmet nyernek a boncolási folyamat, majd az ezt követő kompozícióépítés és kontextusváltás révén.
2013. szeptember 30-ig csütörtöktől vasárnapig 14-18 óra
Új Múzeum Méheknek
Műcsarnok hátsó terasz
                                                                                
Új múzeum nyílt méheknek a Közösségi Méz program keretében indított városi méhészet kaptárainak tetején, a Műcsarnok hátsó teraszán. A makettszerű kiállítóterekben tematikus kiállítások várják a látogatókat – méheket és embereket egyaránt. A szokatlan kulturális intézmény nyitvatartási időben, illetve rendszeres tárlatvezetések alkalmával látogatható.
A korlátozott látogatószám miatt érdemes előre bejelentkezni!
A látogatók számára a szervezők méhészkalapot biztosítanak. Hisztaminérzékenyeknek nem ajánljuk a múzeumlátogatást.
Közösségi méhészkedés a Műcsarnok hátsó teraszán. Fotó: Seprűs P. Péter
Részletes program és regisztráció: http://kozossegimez.tumblr.com
A múzeumlátogatás ingyenes.
Tárlatvezetés: teljes árú 800 Ft, kedvezményes 500 Ft



Népszerű bejegyzések