Abigail Galéria - Holland Kocka

A geometrikus absztrakt művészet nemzetközi sztárjait bemutató kiállítás-sorozat második állomása az Abigail Galériában
Amikor két és fél évvel ezelőtt az Abigail Galéria megrendezte az absztrakt geometrikus irányzathoz kötődő francia és Franciaországban élő külföldi művészek kiállítását, a Párizsi Kockát, új fejezet nyílt a hazai műkereskedelemben: a kortárs művészet eme fontos irányzata kiemelkedő nemzetközi alkotóinak munkái ilyen gazdag választékban először váltak itthon is hozzáférhetővé a gyűjtők és érdeklődők számára. A később Kecskeméten, majd magyar művészek munkáival kibővítve orosz meghívásra a moszkvai Tretyakov Képtár modern művészeti galériájában is bemutatott kiállítás sikere két dolgot is jelzett: egyrészt a közönség készségét ennek a rendkívül gazdag, számos magyarországi követővel is rendelkező irányzatnak a befogadására, másrészt a gyűjtők nyitottságát, hogy kollekciójukat e nemzetközi rangú, de nem agyonsztárolt művészek munkáival gazdagítsák. A tárlat sikerének köszönhető, hogy a geometrikus absztrakt művészet kockája hamarosan egy másik, új oldalára fordul: az Abigail Galériában október 20-án nyílik és bő egy hónapon keresztül lesz látható a Holland Kocka, az irányzat vezető hollandiai művészeinek  első átfogó magyarországi bemutatkozása.
A választás nem véletlenül esett az évszázadok óta az egyetemes művészettörténet legnagyobbjai közé sorolt mestereket „kitermelő" Hollandiára. A múlt században Hollandiában született az a Theo von Doesburg köré szerveződött és olyan nagyszerű művészeket, mint Piet Mondrian soraiban tudó mozgalom, a De Stijl is, melynek számos mai absztrakt geometrikus művész a közvetlen örökösének tekinti magát. 
A tárlaton kilenc művész munkái lesznek láthatóak; közülük Bob Bonies (1937) jelenti az összekötő kapcsot a Párizsi Kockával, hiszen az ő munkái szoros párizsi kötődése miatt azon a bemutatón is láthatóak voltak. Itthoni ismertségéhez hozzájárult szereplése több, a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület (OSAS) által a Vasarely Múzeumban rendezett kiállításon is. Formavilága, művészi hitvallása mellett Bonies abban a tekintetben is a De Stijl mozgalom örökösének tekinthető, hogy elődei összművészeti ambíciói nyomán nem csupán a festészetnek szenteli magát, hanem az építészet és a design terén is tevékenykedik. A Párizsi Kocka megnyitójára nem tudott eljönni, ám a Holland Kocka verniszázsán itt lesz, csakúgy, mint három további kiállító művész, Piet Tuytel, Cor van Dijk és Arjan Janssen is. 
A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban


Népszerű bejegyzések