Az előrefizetett (pre-paid) bankkártya jó eszköz lehet a banki kapcsolat megteremtésére

MasterCard logo used on cards 1997 to present.
Igencsak tévesek a banki szolgáltatásokat nélkülöző emberekről alkotott közkeletű elképzelések - áll a MasterCard (NYSE:MA) ma ismertetett „Út a pénzügyi rendszerbe" c. tanulmányában.

A MasterCard megbízásából a felmérést az Ipsos MORI közvélemény kutató cég végezte több mint 600 alany megkérdezésével. A kutatásban 36 család adott egy-egy napos mélyinterjút. A felmérés Európa hat országában vizsgálta a fogyasztókat (Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Lengyelország és Oroszország), és rávilágít arra, hogy a banki kapcsolattal nem rendelkezők karakterisztikája egész Európában, országtól függetlenül nagyon hasonló.

A kutatás szerint közel sem az idős emberek vagy a vendégmunkások vannak többségben a bankszámla nélkül élők csoportján belül. Ellenkezőleg: átlagos életkoruk 40 év, legtöbben (81%) soha nem dolgoztak külföldön, minden második házasságban él. Hogy miért nem használják a bankok szolgáltatásait? A válaszadók egynegyede azt vallotta, túl kevés bevétele van ahhoz, hogy megérje bankszámlát tartania, de sokan mondták azt is, hogy egyszerűen "nem akarnak vagy nincs szükségük bankszámlára." A megkérdezettek között volt olyan is, aki azt mondta, nem lehet bankszámlája, illetve nem szereti a pénzintézeteket, vagy nem bízik bennük. Pénzkezelésükre jellemző, hogy készpénzben fizetnek, amit vagy maguknál hordanak, vagy dobozokban, titkos helyen tárolják otthon.

Bankkártya, illetve egyéb elektronikus fizetési lehetőség híján a banki kapcsolat nélkül élők nem tudnak részt venni az internetes kereskedelemben, jóllehet a MasterCard kutatása szerint e csoport egynegyedének van hozzáférése a világhálóhoz. A mobiltelefonok aránya nagyobb (66%) volt a válaszadók körében, ám ez nem jelenti azt, hogy éltek volna a mobilbankolás lehetőségeivel.

A tanulmány azt is vizsgálta, hogy ebben a fogyasztói csoportban van-e igény az előrefizetett (pre-paid) bankkártyákra, melyek használatához sok európai országban nem kell bankszámla, elég csupán a készpénzt feltölteni egy technikai számlára. Ezután a bankkártya minden bankkártyás elfogadóhelyen használható vásárlásra és készpénzfelvételre egyaránt. Jóllehet a válaszadók 47%-a a kutatás készítőitől hallott először az ilyen bankkártyákról, 54%-uk szerint érdekes ez a termék, és szeretnének minél többet megtudni róla; 39%-uk mindemellett azt is mondta, hogy a feltöltős kártyák éppen az ő igényeikre szabottak.

Jennifer Rademaker, a MasterCard alelnöke 93 millióra teszi a banki szolgáltatásokat nem használók számát csak Nyugat Európában. A vezető szerint az első lépést a banki kapcsolat felé éppen az előrefizetett kártya jelentheti ezeknek az embereknek. „A jó hír az, hogy a banki szolgáltatásokból kimaradók 54%-a nyitott az új információra, és a jövőben szeretné igénybe venni a pénzügyi szolgáltatásokat" – mondta el Jennifer Rademaker.

Szendrei Szabolcs, a MasterCard termékértékesítési vezetője szerint piaci tapasztalatok alapján elmondható, hogy hazánkban is lenne igény az előrefizetett bankkártyákra, jóllehet ezek itthon - a rájuk vonatkozó szigorúbb szabályozás miatt - kevésbé elterjedtek, mint Európa más országaiban. „A pre-paid kártya számos területen nagyon hasznos készpénzmentesítő eszköz. Például kiváló lehet arra, hogy készpénz vagy csupán meghatározott helyen levásárolható utalvány helyett születésnapra, esküvőre, ballagásra ilyen típusú fizetőeszközzel lepjük meg a szeretteinket."


Népszerű bejegyzések