"Az év ökoturisztikai létesítménye 2013" díjak átadása a Turizmus Világnapján

A Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya, a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, valamint a Magyar Turizmus Zrt. közösen írt ki pályázatot „Az év ökoturisztikai létesítménye 2013" cím elnyerésére. A pályázat célja az volt, hogy az ökoturisztikai létesítmények a kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján mérettessenek meg. A pályázat nyerteseit ezért – a vendégbarátság jegyében – a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én hirdették ki hivatalosan.
Idén negyedik alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye" kitüntető címet, melynek díjátadó ünnepségére ebben az évben is szeptember 27-én, a Turizmus Világnapja alkalmából került sor a Gesztenyés kert szomszédságában található Larus Étterem és Rendezvényközpontban.
A pályázat kiírása és lebonyolítása a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya és a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésében valósult meg. A díjakat e három szervezet képviselői, Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár, Dr. Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár és Denéné Tóth Marianna vezérigazgató adták át.
A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzeti park igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban. A pályázatra az ország különböző tájairól összesen 16 db pályamunka érkezett, amelyeket a pályázat lebonyolításban közreműködő szervezetek egy-egy delegáltjából álló szakmai munkacsoport bírált el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek, vagyis pontozták többek között a természeti-kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, a látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.
Díjazottak
Látogatóközpont kategóriában
I.                   helyezést ért el a Nyugat-magyarországi Egyetem által üzemeltetett soproni Ligneum Látogatóközpont
II.                helyezett a kölkedi Fehér Gólya Múzeum (Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság)
III.             helyezett a celldömölki Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont (Kemenes Vulkánpark)

Tanösvény kategóriában
I.                   helyezést ért el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett csopaki Pele-körút tanösvény
II.                helyezett a békéscsabai Lischka Lipót tanösvény (Körösök Völgye Natúrpark Egyesület)
III.             helyezett az őriszentpéteri Rezgőnyár tanösvény (Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság)
A címet elnyert létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik. A két kategória győztese korlátlan ideig használhatja „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2013" és „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2013" címet.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések