Befagynak a zenefelhasználás után járó jogdíjak

A vállalkozások kedvezőbb feltételekkel, az újabb tehernövekedést elkerülve élhetnek a zenefelhasználás lehetőségével, mert a zeneszerzők, előadók és kiadók vállalták, hogy nem emelnek jogdíjat. Az Artisjus által meghatározott befizetési kötelezettség a 2013-as árszinten kerül befagyasztásra 2014-re és 2015-re, míg a háttér jellegű élőzene után fizetendő összeg az eddiginek a felére csökken.

Az NGM üdvözli, hogy hosszas előkészítési munka eredményeképp az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület előzetes megállapodásra jutott díjszabással kapcsolatosan a turizmus és a vendéglátás meghatározó érdekképviseletei szervezeteivel. A megállapodást elősegítette a minisztérium és a turisztikai és a vendéglátó szakmai szervezetek közötti együttműködés, amely eredményeképpen biztosítható volt a közös álláspont kialakítása, valamint a hatékony érdekképviselet a díjszabásokról folyó egyeztetés során.
Dr. Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár, valamint Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke által a turisztikai, vendéglátó vállalkozások helyzetének javítása érdekében kezdeményezett – a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, a Magánszállásadók Szövetsége, valamint az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottsága bevonásával folyt – közös gondolkodás eredményre vezetett. A jogdíjak két évig biztosan nem fognak emelkedni, ezzel biztosítva kedvezőbb feltételeket a vendéglátóipari vállalkozások számára. Jelentős eredmény, hogy egyszerűsödnek az élőzenei felhasználások esetében is az igénybe vehető kedvezmények feltételei, illetve várhatóan több helyen választanak háttérül élőzenét, hisz ez esetben a vállalkozások a fizetendő jogdíjból jelentős kedvezményt kapnak.
A Nemzetgazdasági Minisztérium örömmel veszi az Artisjus vállalását, miszerint jövőre érdemben vizsgálja a további átalakítási lehetőségeket is, és továbbra is támogatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a tarifarendszer hosszú távú strukturális átalakítására való törekvését is.

Népszerű bejegyzések