Élet az élet után

A FA
A Lengyel Intézetben 2013. szeptember 10. óta látogatható kiállítás a Tátrai Nemzeti Park és a zakopanei gr. Władysław Zamoyski Városi Galéria együttműködésében jött létre. A nagyméretű, színes fotótablókat, valamint lengyel tervezők munkáit bemutató színes anyag egészen október 8-ig lesz látható a Lengyel Intézetben, ahol szeptember 28-án a kiállításhoz kapcsolódó tematikus nappal, workshopokkal várják a szervezők az érdeklődőket, a Design Hét keretében.
„A Zakopanéhoz tartozó Kuźnice egykori udvarházának parkjában volt egy védett kőris, ami  télen elszáradt, ezért ki kellett vágni. Darabjait tizenkét, Lengyelország különböző részeiről meghívott designer között osztották szét. A projekt szervezői felkértek egy fotóst is, hogy dokumentálja a Tátrai Nemzeti Parkban tavasz és nyár fordulóján zajló változásokat.
A kiállítás olyan tárgyakat állít egymás mellé, melyek a két különböző „térben": az erdő terében, vagyis a természetben, illetve az ember és a tervezőmunka terében, a kultúrában zajló átalakulás fogalmára reflektálnak. Az erdőben zajló változásokat nagyformátumú felvételek rögzítik, míg a tervezőmunka alkotóterét a designerek kifejezetten erre a kiállításra létrehozott tárgyai jelenítik meg.
Az átalakulás különféle folyamatainak, és ezek eredményeinek összekapcsolása a kiállítás csupán egyik fontos aspektusa. A másik a tervezők kiállításon megjelenő munkáinak egymással való viszonya – annak az egyetlen fának az új, külön „élete", amelyből valamennyien létrejöttek. Az eltérő koncepciók és formák miatt mindegyik más és más, de mégis összeköti őket a valamennyi munkában jelenlévő érzékenység és hatalmas tisztelet a felhasznált anyag sajátosságai - bár ebben az esetben nemesebb hangzású szót kellene használnunk: a matéria - iránt."
Jarosław Hulbój /a projekt kurátora

A FA NAPJA  - 2013. szeptember 28., Lengyel Intézet (1065 Budapest, Nagymező u.15.)
Program:
11:00 – Ki a fa? – gyerekfoglalkozás (3-12 éveseknek): oktató és képzőművészeti jellegű műhelyjátékok. Vezeti: Jarosław Hulbój, a kiállítás kurátora és Beata Marchlik
15:00 – Fák és emberek – az organikus tervezés hagyománya Zakopane és Podhale környékén – felnőttfoglalkozás Jarosław Hulbój vezetésével.
A belépés díjtalan
Szervező: Lengyel Intézet
Társszervezők: a Tátrai Nemzeti Park és a zakopanei Városi Galéria
Bővebb információk: www.lengyelintezet.hu