Filmes közlemények

Bánhatja, akinek nincs vége! (16)

Hollywood mindig a nagy ötletre vár. És a nyáron ki is pattant egy: az Itt a vége (16) (This is the End, hazai bemutató: október 17.) fő poénja az, hogy valóságosnak tűnik: a benne szereplő sok híresség mind saját magát játssza. A főszereplők, Jonah Hill, James Franco, Seth Rogen, Emma Watson meg a többi sztár Rihanná-tól Channing Tatum-ig meg a Backstreet Boys-ig saját nevükön tűnnek fel az egyébként őrült és vad komédiában. A film egy James Franco új villájában szervezett buliról szól, ahol sok sztár gyűlik össze – miközben kint megkezdődik a világvége, a város leég, és jön az utolsó ítélet.
A vad ötlet a nyáron hatalmas sikert aratott az Egyesült Államokban, igazi kultuszfilm vált belőle, és majd 100 millió dollár bevételt hozott. 
Így aztán bevállalós szereplői mellett legalább olyan híresek lettek azok, akik nemet mondtak a felkérésre: nem látták meg, hogy a baráti marháskodásból nagy siker lehet. 
Elizabeth Banks a vicceket találta kissé ízléstelennek, Cameron Diaz elvállalta, hogy részt vesz a világvégében, de mert a filmet az első tervekkel ellentétben nem Los Angelesben forgatták, az utazás már sok volt neki. A hírek szerint Edward Norton igent mondott először, ám végül az időbeosztása nem tette lehetővé a részvételt. Mila Kunis is nemet mondott: az ő helyére ugrott be Emma Watson. Daniel Radcliffe azért szállt ki, mert a filmben túl sokat viccelődnek a Harry Potteren, Morgan Freeman pedig nem magyarázott. Csak azt mondta: „Bocs, nem." Most már bánhatja…


A Démonok köztünk vannak (16)

A Démonok között (The Conjuring, hazai bemutató: szeptember 19.) nézői alaposan megrémülhetnek a moziban, ám a történet különlegessége mégis az, hogy igaz: a ház, a szellemekkel körülvett család és a rajtuk segíteni próbáló, látnoki érzékenységgel megáldott/megátkozott (?) házaspár élt, sőt a történet néhány szereplője még ma is él, és szívesen beszél az élményeiről.
A film főszerepét, a szellemlátót alakító Vera Farmiga nem hitt el semmit a forgatókönyvből. Azt mondja, éppen azért vállalta el a szerepet, mert tudta: játék az egész. A forgatás végére azonban már másképpen gondolta.
– Sok megmagyarázhatatlan esemény történt a forgatáson – mesélte újságíróknak az Oscar-díjra jelölt színésznő. – Külön-külön talán elmentek volna, de így együtt azért elég fura. Míg készült a film, vagy két héten át, naponta háromszor megszólalt a tűzjelző sziréna. Háromszor! A filmben is elmondják, hogy ennek a számnak milyen nagy jelentősége van. A bőrömön többször vörös karmolás nyomok jelentek meg. Mindig három, párhuzamos seb volt. Le is fényképeztem, benne van a mobilomban. És a filmben szereplő kislányok is elképesztő álmokról számoltak be.
Vera Farmiga azonban nem ijedős. Már alá is írta a Démonok között második részénének elkészítéséről szóló szerződést.

Tom és Barkhad (16)

Az Oscar-díj távoli, elérhetetlen álom a legtöbb színész számára, ám egy szűk körű elitklubban szinte természetes. És sokan úgy gondolják, hogy Tom Hanks végre visszatérhet ebbe a klubba. Szinte hihetetlen, hogy Hanks 12 éve, a Számkivetett óta, nem kapott jelölést, de most a Phillips kapitány (16) (Captain Phillips, hazai bemutató: november 7.) szinte biztosan hozzásegíti az elismeréshez, mely a hatodik jelölése lesz.
A Phillips kapitány először a New York-i filmfesztivál nyitófilmjeként kerül a közönség elé, de a stúdió már a múlt héten levetítette újságíróknak, és már meg is jelentek az első írások a filmről. A szaklapok és a színes újságok (meg persze a net) szinte egyhangúan állítja: a szomáli kalózokkal szembenéző kapitány olyan súlyos és olyan izgalmas történet, amit az Amerikai Filmakadémia tagjai biztosan nem hagynak figyelmen kívül.
Az igazi meglepetés azonban az, hogy a kritikák írói abban is egyetértenek: a legjobb férfi mellékszereplő díjára esélyes lehet egy életében először kamera elé álló férfi. Barkhad Abdi a szomáli kalózok vezetőjét játssza, és olyan hihetően csinálja, hogy az újságírók sem hiszik el, hogy igazából Minneapolisban él, csendes, dolgos amerikai állampolgár. Mostantól pedig: filmszínész.


A McCartney-fasírt (KNE)
Paul McCartney szereti a fasírtot és szeret együtt nevetni tízéves lányával. Ezek kellettek hozzá, hogy a Derült égből fasírt 2. – A második fogás (KNE) (Cloudy with a Chance of Meatballs 2., hazai bemutató: október 31.) című animációs vígjátékban felhangzik vadonatúj száma, új lemezének címadó dala, a New.
A filmben Flint Lockwood, halfalvai lakos és bohókás feltaláló (akinek egy korábbi találmánya miatt már fasírtviharok pusztították el az otthonát) ismét különös kalandba keveredik: ezúttal értelmes ételek közé utazik, hogy megmentse a világot.
– Van egy rész a filmben, melyben a mi dilinyós tudósunk optimistán néz a jövőbe, úgy érzi, új kezdet, új kaland vár rá – mesélte Lia Vollack, a Sony Pictures zenei vezetője. – Amikor meghallottuk ezt a számot, tudtuk, hogy tökéletes: minden néző rögtön érteni, érezni fogja, miről van szó. És Sir McCartney-t egy percig sem kellett győzködni, hogy odaadja a jogokat. Szerencsére látta az első részt. 
– A lányommal láttam az első részt, nagyon élveztem, és örülök, hogy a New benne lesz a folytatásban – tette ehhez hozzá Paul McCartney. – És fogadnék, hogy a lányom is nagyon büszke lesz rám.