Możdżer/Danielsson/Fresco Trio a Bmc-ben!

A világhírű lengyel-svéd-izraeli jazz trio október 9-én lép fel a Budapest kulturális negyedének szívében található, idén tavasszal megnyílt BMC koncerttermében. A három elsőosztályú zenészből álló, 2004-ben összeállt formácinak számtalan sikeres koncert, fellépés, két stúdiólemez és egy koncertalbum van már a háta mögött, negyedik lemezük világpremierjét pedig októberre tervezik.

Az együttes két tagja, Leszek Możdżer és Lars Danielsson korábban már jártak Budapesten: 2009-ben a Mol Jazz Festivalon léptek fel a Műpában. Ez a mostani koncert azonban egészen különleges zenei élménynek ígérkezik, hiszen a formáció ebben a felállásban először áll színpadra Magyarországon!

 

Leszek Możdżer napjaink egyik legkiemelkedőbb, merész és kísérletező fiatal lengyel jazzmuzsikusa először a varsói Old Town Jazz Fesztiválon lépett színpadra a kiváló svéd Lars Danielsson nagybőgős-csellistával és a sokoldalú izraeli Zohar Fresco ütőhangszeressel. A nemzetközi trió bemutatkozása a közönség és a kritika körében egyaránt óriási sikert aratott, az elmúlt kilenc évben számtalan közös koncertjük volt, harmadik stúdiólemezüket 2013 tavaszán rögzítették. Első két albumuk már röviddel a megjelenése után kiérdemelte a Platinalemez címet, a The Time című harmadik album pedig már erősen közelít a Gyémántlemez címhez. Az új projekt lengyel bemutatója az Enter Music Festival keretében volt, az európai pedig 2013. június 8-án a Paris Jazz Festival megnyitóján. A lemezbemutatóra 2013 októberében kerül sor, novemberben pedig lengyelországi turnéra indul az együttes. 

A Dream Team-et – mert a csapat ezen a néven is ismert – leginkább szubtilis és rafinált hangzásáért kedvelik. A lengyel-svéd-izraeli trió képes volt harmóniát teremteni a jazz műfajában kulcsfontosságú improvizáció és a dallamos befogadhatóság között. Virtuózitásuknak és hangszeres sokoldalúságuknak köszönhetően zenéjük kiszámíthatatlan és izgalmas. Możdżer a zongorán kívül szívesen játszik különféle billentyűs hangszereken és cselesztán. Danielsson váltogatja a nagybőgőt és a csellót, Fresco pedig a különböző dobok és ütőhangszerek ritmusaival varázsol el minket. Egyrészt mondhatjuk azt, hogy muzsikájuk befogadásához némi felkészültség, koncentráció és néha alaposabb tudás szükséges másrészt viszont elég egy órácskát játszani a zenészeknek, hogy virtuózitásuk könnyedségével hipnotizálják a hallgatóságot.


A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések