Mundruczó Kornél – TR Warszava: DENEVÉR

Mundruczó Kornél – TR Warszava
DENEVÉR
(Ifj. Johann Strauss: A denevér című operettje nyomán)
Színház
2013. szeptember 28-29. 20 óra
130'
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Lengyel nyelven magyar felirattal
John Maxwell Coetzee Szégyen című regényének színpadra állítása után, Mundruczó Kornél első lengyelországi rendezésében továbbkeresi a választ a kérdésre: Szabad-e az embernek büntetlenül Istent játszania? A rendező saját bevallása szerint mostanában „beragadt" neki az öngyilkosság-metafora: nagyon európai, és ezen belül nagyon magyar problémának látja.
A TR Warsawa színházban bemutatott Denevér című előadás a segített öngyilkosság témája körül forog.
A szilveszter előtt játszódó történet egymásnak vadidegen szereplői azért találkoznak távol az otthonuktól, hogy együtt búcsúztassák az óévet egy messzi intézetben. Öregek és fiatalok, házasok és egyedülállók egyaránt megfordulnak itt. Mindenben mások, egyben azonban hasonlítanak. Ugyanarra a kérdésre keresik a választ: szabad-e az embernek büntetlenül Istent játszania?
"Valójában csak motívumokat és dalokat használtam Straussból. Sokkal inkább új darab született, amelyben két eutanázia-történet fut egymás mellett. Az operett szerintem kifejezetten halál-műfaj. […] Az egyik történet egy karmesterről szól, aki minden szilveszterkor A denevért vezényelte; a másik pedig egy paralízises fiú története, aki az eutanázia mellett dönt, de aztán annyira romlik az állapota, hogy a gyógyszerek bevétele előtt nem tudja még egyszer kimondani az igent, így nem tudja aláírni a papírokat." (Mundruczó Kornél)

A rendező ezért az előadásért megkapta a Telewizja Polska díját, a produkció pedig a májusi kaliszi Nemzetközi Színházi Fesztiválon elnyerte a „legjobb társulatnak járó" nagydíjat.
A Denevér Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata társ-forgatókönyvíró által tervezett öngyilkosság-trilógia első előadása. A trilógia második része a kollektív öngyilkosság témakörével foglalkozik. A Proton Színház előadásában színpadra kerülő The Day of My Great Happiness című előadás magyarországi bemutatója két héttel később, 2013. okt. 15-16-án lesz a TRAFÓ-ban.

Népszerű bejegyzések