Növekedésnek indult az eurózóna - átlagot meghaladó a magyar bővülés

Megindult a növekedés az eurózónában, éves szinten azonban idén még fél százalékos GDP-csökkenéssel kell számolni az övezetben. A munkanélküliek száma viszont még tovább növekszik, az állástalanok aránya 12,6 milliónál tetőzhet 2014 közepén – derül ki az EY legfrissebb Eurózóna Előrejelzéséből. Magyarországon egyértelműen elindult a növekedés, az idei várható bővülés mértéke jelentősen meghaladja az eurózóna átlagát.
„A valutaunió eddigi leghosszabb válsága 2013 második negyedévében úgy tűnik véget ért és megindult a lassú növekedés, éves szinten azonban még negatív mutatókra kell készülni. Az eurózóna átlagát jelentősen meghaladóan Magyarországon már egyértelmű GDP-növekedéssel számolunk 2013-ban, a várhatóan fél százalék körüli magyar bővülés ráadásul jelentősen felülmúlja a korábbi előrejelzéseket is" – mondta Havas István, az EY vezérigazgatója. 

Habár az eurózónában a harmadik negyedévtől megindult a növekedés, éves szinten még 0,5 százalékos visszaeséssel kell számolni idén, 2014-ben pedig már 0,9 százalékos bővülésre lehet készülni. Továbbra is megmarad azonban az éles különbség a térség központi államai és a periféria országok között. Amíg Németországban már idén is 0,6 százalékos lesz a GDP-növekedés, addig Portugáliában és Olaszországban csak 2014-ben, Görögországban csak 2015-ben stabilizálódhat a gazdasági helyzet – mutat rá az EY Eurózóna Előrejelzése. 

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések