Pénteken ismét Kutatók Éjszakája! Tudomány fesztiválköntösben - képgalériával

Szeptember negyedik péntekének éjszakája 2013-ban is a kutatóké. Idén több, mint hetven intézmény csatlakozik a programokhoz, az érdeklődő közönség kora estétől egészen hajnalig válogathat a bemutatók, kísérletek, előadások és kiállítások között. A szervezők a keddi sajtótájékoztatón az országos programsorozat mellett a legérdekesebb budapesti programokból is ízelítőt adtak.
Idén is megrendezésre kerül az egyik legkülönlegesebb éjszaka, a Kutatók Éjszakája, ahol számos érdekességet tudhatunk meg a minket körülvevő világról a tudomány segítségével. Első kézből megismerhetjük, kik állnak a komoly felkészültséget és kreativitást igénylő fejlesztések, kutatások mögött. A rendezvény egész Európában ugyanezen a napon kerül megrendezésre. A magyarországi egyetemeken és kutatóintézetekben országszerte látványos programkínálattal készültek a szervezők.

A Kutatók Éjszakáján szinte minden tudományág képviselteti magát. Foglalkozhatunk többek között genetikával, robotikával, pszichológiával, fonetikával, és szinte minden helyszínen látványos fizikai és kémiai kísérletek várnak. A csillagászat változatlanul az egyik legnépszerűbb tudományterület a szeptemberi égboltot ezen az éjszakán több városban is csillagászati távcsövekkel és szakértő segítséggel kémlelhetjük. A Kutatók Éjszakáján az egyetemek füvészkertjei is kinyitnak, s éjszakai kalandtúrára várják az érdeklődőket - például a szegedi Tudományegyetemen vagy az ÉLTE-n. A központi budapesti programnak a Dürer rendezvényház ad otthont. Megtudhatjuk, hogyan lesz egy kutatásból termék és innováció, megismerhetjük a biolumineszcencia, vagyis a világító élőlények rejtelmeit, de a parlagi sasok műholdas nyomkövetéséről is szó lesz. „Az előadások mellett interaktív műhelyek is várják a látogatókat. A központi helyszínen igyekszünk minden programtípusból és minden tudományterületről megmutatni valami érdekeset.,, - mondja Lampért Kármán Tímea, projektvezető.
Pécsett az Ifjúság úti campus mellett új regionális központi helyszínként a Zsolnay Negyed várja a látogatókat. Az Élmény Műhelyben érthetővé és láthatóvá válik a matematika, lesz óriás DNS építés, 3D nyomtatás és „túravezetés" az emberi test belsejében. „A program a Tempus Közalapítvány, a Pécsi Tudományegyetem és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. együttműködésével jött létre. A három intézmény, egymás hírnevére is építve, országosan is láthatóvá szeretné tenni a pécsi tudományos és kutatói életet, a tudományegyetemet és Pécs városát impozáns programjával." - mondja Kisbáró Edina, PR koordinátor.


Csaknem félszáz helyszínen, minden eddiginél több érdekes programmal várja a látogatókat a Semmelweis
Egyetem. Ez az ötödik év, hogy a Semmelweis Egyetem részt vesz a népszerű ismeretterjesztő fesztiválon. A
Kutatók Éjszakája idei központi helyszínén, a Dürer Rendezvényházban az egyetem „Képes vagy!"
elnevezésű programján mind a hat kar izgalmas, interaktív programmal várja az érdeklődőket. Itt lesz az
Általános Orvostudományi Kar interaktív csoportos újraélesztés bemutatója. Ugyanitt az Egészségügyi
Közszolgálati Kar egyebek mellett a 3D-s anatómiai programot mutatja be, az Egészségtudományi Kar a
sürgősségi ellátás eszközeivel ismerteti meg a látogatókat, míg a Fogorvostudományi Kar a helyes
fogmosási technikákkal. A Gyógyszerésztudományi Kar programján az érdeklődők betekintést nyerhetnek a
számítógépes hatóanyag-tervezésbe, közreműködői lehetnek a hatóanyagok kivonásának
gyógynövényekből. A Testnevelési és Sporttudományi Kar szakemberei elárulják a sportolói sikerek titkát,
ismert sportolókkal találkozhatnak személyesen a Dürer Rendezvényházban.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések