Projekt az SOS-gyerekek re-integrációs esélyeinek növeléséért

2013. szeptember 30-án zárul hivatalosan a „Projekt az SOS-gyerekek re-integrációs esélyeinek növeléséért" című két éves program az SOS Gyermekfalvakban országosan, mely az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. A TÁMOP-5.2.5/A-10/2-2010-0040 számú pályázat két éven keresztül biztosította a hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztéséhez, az elszenvedett traumák feldolgozásához szükséges szakembergárdát, foglalkozásokat és eszközöket az SOS-gyermekfalvak összes intézményében. 
Az SOS-gyermekfalvakban olyan gyerekek nőnek fel, akik haláleset, elhanyagolás, bántalmazás, vagy a család széthullása miattnélkülözi kényszerülnek vér szerinti szüleiket. Az elszenvedett traumák feldolgozása és a korai életszakasz fejlődésének hiányosságai miatt keletkezett hátrányok leküzdése meghatározó fontosságú az itt felnövő gyerekek számára. A pályázaton elnyert támogatás ebben nyújtott kiemelkedő segítséget.
A pályázatban számtalan terápiás és fejlesztő foglalkozás megvalósítására került sor, falvaink és ifjúsági házaink lakóinak, munkatársainak valamint a vérszerinti szülők bevonásával, felkészült és elhivatott külső szakemberek és önkéntesek segítségével.Számokba öntve a projektről:
170 gyermek vett részt a különböző foglalkozásokon
6 önkéntes fiatal segítette a kortárssegítő foglalkozások megtartását
25 család vett részt a családterápiás foglalkozásokon
5 munkatársunk vett részt facilitátori képzésen

A pályázat zárása alkalmat adott arra is, hogy bemutatkozzon a IV. Magyar Turizmus Kupán is az SOS Gyermekfalu Csapatában küzdő 13 éves focistaKarazsia Zoli, aki a kecskeméti SOS Gyermekfaluban él, a Josef és Katharina von Ferenczy – Kecskemét Útravaló Alapítvány támogatottja. Zolika futballtehetségét az Útravaló Alapítvány segítségével sikerült a Nemzeti TehetségtanácsTÁMOP-3.4.5–12-2012-0001 Tehetséghidak Program - pályázatán istápolni az elmúlt évben.

A IV. Magyar Turizmus Labdarúgó Kupa mérkőzésen az SOS Gyermekfalu csapata is versengett, ahol Zolika is megmutatta tehetségét. Idén a sporthotel nevezési díjakból szép összeggel – 1.170.000 Forinttal, - támogatja az SOS Gyermekfalvakat." – nyilatkozott Polgár András, a futballgálát szervező Globall szállodaigazgatója.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések