Sokkoló az egészségügyi szakma melegekkel kapcsolatos tájékozatlansága

Bocsánatkéréssel zárult az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt az az eljárás, amelyet egy leszbikus pár indított egy doktornő homofób megjegyzései kapcsán. Az eset ismét ráirányította a figyelmet az egészségügyi szakmában uralkodó súlyos előítéletekre és tájékozatlanságra a meleg és leszbikus emberekkel kapcsolatban.

Egy vidéki leszbikus pár a tavasszal véradásra jelentkezett a lakóhelyükön szervezett véradás keretében. Amikor a véradást vezető orvos megtudta, hogy a pár leszbikus párkapcsolatban él, betegnek nevezte őket, és kizárta őket a véradásból. A pár a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának javaslatára az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult. Az eljárás keretében egyezség született: az Országos Vérellátó Szolgálat elnézést kért a kérelmezőktől, és vállalta, hogy a véradóknak szóló tájékoztatója kiegészítésével teremt egyértelműbb helyzetet.

Az eset ismét ráirányítja a figyelmet a magyar egészségügyi szakmában erőteljesen jelen lévő,  leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberekkel kapcsolatos előítéletekre és tájékozatlanságra. A Háttér Társasághoz számos bejelentés érkezett hasonlóan homofób egészségügyi szolgáltatókról, de ezekben az esetekben az érintettek nem mertek a hatóságokhoz fordulni.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések