2013. szeptember 19.

Töretlen a reálbérek emelkedése a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően

A KSH legfrissebb statisztikái alapján továbbra is érvényesül a reálbérek növekedésének év eleje óta tartó pozitív trendje. 2013. január-júliusban a nemzetgazdaságban mért bruttó átlagkeresetek 3,2 a nettó átlagkeresetek 4,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ebben az időszakban 2,3 százalékos infláció mellett nemzetgazdasági szinten 2,2 százalékkal növekedtek a reálbérek, melyhez a rezsicsökkentés és a bérek adóterheinek mérséklése mellett az inflációt meghaladó mértékű minimálbér-emelés is hozzájárult.
Az idei immár a harmadik olyan év 2010-zel kezdődően, amikor az előző évhez képest reálértéken többet érnek a keresetek nemzetgazdasági szinten. Ezt megelőzően 2006 volt az utolsó esztendő, amikor a bérek reálértéke érdemben emelkedett, amit a 2007-2009 közötti években összesen 6%-os csökkenés követett. Ezzel szemben a mostani kormányzati ciklusban – 2010-zel kezdődően - a reálkeresetekben eddig átlagosan 6%-os növekedés következett be, amiben a családi kedvezmények 2011. évi bevezetésének is jelentős szerepe volt. Ennek köszönhetően az elkölthető munkajövedelem a több gyermeket nevelő munkavállalóknál emelkedett az átlagot meghaladó értékben. A családi kedvezmény kilátásba helyezett kiszélesítése várhatóan tovább erősíti ezt a folyamatot 2014-ben, különös a közepes és az átlagosnál alacsonyabb keresettel rendelkező, gyermeket nevelő munkavállalók körében.


A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban


Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...