Robotember és „karakteres” női akt a Kibernetika hőskorából


Milyen volt az élet PC, tablet, okostelefon nélkül? El tudjuk képzelni?
„Hihetetlen", de volt élet a PC előtt! – A kibernetika hőskora - Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kiállítása a Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermében.
A tárlat az informatika és a robotika forrásvidékére, a számítógépmamutok, az elektroncsövek és a jelfogók világába kalauzol a Finta Múzeum túrkevei Vadász Pál Kiállítótermében. A kiállítás október 25-től várhatóan 2014. március 20-ig látogatható, és több olyan tárgyat is bemutat, amely eddig nem volt látható egyetlen hasonló kiállításon sem.
A kiállítás számos meglepetést tartogat a robotok és a számítógépek szerelmeseinek.  Az áram nélkül is jól működő, „kurblis" számológéptől az első magyar számítóközpontok egyikéből származó, karakterekből álló „aktképig" terjed a különlegességek sora. Ezen aktképet Kovács Győző, az első magyar elektronikus számítógép, az M-3 egyik építője ajándékozta a múzeumnak. A kép egyik oldalán számítógéppel nyomtatott, karakterekből kirakott női akt, másik oldalán pedig egy szemérmesebb Madonna (anya gyermekével) kép látható: ha prűdebb vendég érkezett a számítóközpontba, a képet egyszerűen megfordították.
A tárlat másik különlegessége az Ezermester című lapban 1962-ben bemutatott „szegedi robotember" mai másolata.
A tárlattal külön tisztelgünk azon magyar géniuszok előtt, akik a világformáló informatikát megalapozták, akik az első hazai számítógépek felélesztésénél jeleskedtek. Személyes tárgyaik és dokumentumaik is részei a kiállításnak.
A tablókon olyan úttörő tudósokról olvashatunk, mint Kalmár László, Kovács Mihály, Kozma László és a 2012 decemberében elhunyt Kovács Győző.

A kiállítás október 25-től várhatóan 2014. március 20-ig látogatható
Vadász Pál Kiállítóterem
Cím: 5420 Túrkeve, Kossuth u. 6.
Telefon: 56/361-183

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések