Az Európai Bizottság is elismeri a magyar gazdaság teljesítményét

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) üdvözli az Európai Bizottság (EB) ma közzétett őszi előrejelzését, amely reális értékelése a fokozatosan javuló magyar gazdaságnak. A költségvetési hiány az Európai Unió (EU) szakértői szerint sem emelkedik 3 százalék fölé az elkövetkezendő években.
Magyarország minden gazdasági mutatója javul a következő években – erősítette meg az Európai Bizottság őszi jelentése. A tavalyi recesszió után ez év elején megfordult a tendencia: nő a foglalkoztatottság, csökken a munkanélküliség és az államadósság, a költségvetési hiány pedig nem emelkedik 3 százalék fölé.
A kormányváltás óta eltelt három évben Magyarország talpra állt. A brüsszeli előrejelzés is visszaigazolta, hogy a magyarországi folyamatok mind pénzügyileg, mind gazdaságilag jó irányba tartanak, és továbbra is tartható a maastrichti hiánycél.

A bruttó hazai termék (GDP) jövőre 1,8 százalékos, míg 2015-re 2,1 százalékos növekedését jósolja Magyarország vonatkozásában az EB. Az államadósság szintje az EU előrejelzése szerint is csökken: 2013-ban a GDP 80,7, jövőre 79,9, 2015-ben pedig 79,4 százaléknak felel majd meg.

Az Európai Bizottság várakozásainak megfelelően továbbra is a legfontosabb gazdaságpolitikai cél, hogy Magyarország kikerüljön az adósságcsapdából. A kormány ezen törekvése – immár az Európai Unió szerint is – megvalósulni látszik.

A Bizottság őszi értékelése is megerősíti, hogy a magyar gazdaság jó pályán halad, a kormány intézkedéseinek eredményei kezdenek beérni.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban


Népszerű bejegyzések