Cukorbeteg lábszárfekély – fontos tudomást venni róla

 A lábszárfekély a cukorbetegség leggyakoribb szövődménye, amely minden nyolcadik beteget veszélyeztet.  A legnagyobb tévhit, hogy a lábszárfekély csak az idős embereket érinti. Elég egy nem megfelelően megválasztott cipő, egy nem jól kezelt bőrkeményedés és máris ott a seb, amely a cukorbeteg ember esetében könnyen elfekélyesedhet. 

November 14-e a Diabétesz világnapja. Hazánkban jelenleg körülbelül 800 000 regisztrált diabéteszes él, de a fel nem ismert betegek száma is legalább ennyi. A cukorbetegség kapcsán számtalanszor beszélnek a megelőzésről, a helyes táplálkozásról, diétáról, a testmozgás fontosságáról, de viszonylag kevés szó esik a lábszárfekélyről, amely ugyanakkor fokozott veszélyt jelent a betegek számára. A lábszárfekély a cukorbetegség leggyakoribb szövődménye, a statisztikák szerint minden nyolcadik beteget veszélyeztet. Magyarországon jelenleg körülbelül 100 000 embert érint és évente 4 000 amputációra kerül sor emiatt. Pedig megfelelő odafigyeléssel, kezeléssel a probléma megelőzhető lenne. 

A cukorbetegséggel járó lábszárfekély kialakulásának több oka is lehet. Egyrészt a bőr a betegség következtében szárazzá, fertőzésre hajlamossá válik.  Másrészt a csontízületi rendszer károsodása révén az ízületek elgyengülnek, a láb eldeformálódik és a talp egy-egy pontján a normálisnál 50-100%-kal nagyobb nyomás jön létre. Ez kérgesedést eredményez, amely tovább fokozza a nyomást, végül a bőr a kéreg alatt elhal, seb keletkezik és kialakul a cukorbeteg lábszárfekély.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések