2013. november 26.

Decemberi programok a Néprajzi Múzeumban

"Szombat 11"
Munkatársaink minden szombaton 11 órakor szakmai vezetést tartanak a Néprajzi Múzeumban. A program érdekessége, hogy a vezetés helyszíne hétről hétre változik: az állandó és az időszaki kiállítások, alkalmanként meglepetés programok (épületséta, műhelylátogatás, raktárlátogatás) egyaránt szerepelnek kínálatunkban.
A Szombat 11 szakmai program ingyenes, a részvételhez elegendő múzeumi belépőjegyet váltani.
2013. december 7. - 11.00
Látogatás a padláson: a lábbeli és nyereg raktárak megtekintése
(Maximális létszám: 10 fő)Vezeti: Fábián Mária
2013. december 14. - 11.00
Tárlatvezetés A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításban
Tárlatvezető: Wilhelm Gábor
2013. december 21. - 11.00
Épületséta: Bírósái tanácsteremtől a kiállító teremig
Tárlatvezető: Földessy Edina
2013. december 28. - 11.00
Tárlatvezetés az Erdélyen innen – Alföldön túl. A Fekete-Körös völgye a századfordulón című kiállításbanTárlatvezető: Csupor István
December: karácsonyi díszek természetes alapanyagok felhasználásával
Bár a hagyományos paraszti kultúrában nem készítettek ilyen fajta díszeket, manapság igen közkedveltek a természetes alapanyagokból készített lakásdíszként használt vagy a karácsonyfára akasztott szalma, csuhé, gyékény angyalkák, koszorúk, csillagok. Foglalkozásunkon ezekből készítünk néhányat, akinek kedve van saját kis betlehemmel is megpróbálkozhat.
2013. december 5. 16.00 – 19.00
Gyékény, csuhé, vessző díszek
Vezeti: Bodnár Kata
2013. december 19. 16.00 – 19.00
Betlehem kreatívan
Vezeti: Bodnár Kata
Ismeretterjesztő előadások:
2013. december 4. 17.30
Kályhacsempék
Előadó: Vida Gabriella
Az Alpok északi részén kialakult, égetett cserépborítással megnövelt hatékonyságú tüzelőberendezésnek sem a szerkezete, sem a formája nem függ a külsején lévő cserépdarabok alakjától, díszítésétől, nagyságától. A kályhaszemek, kályhacsempék a korstílustól, technikai fejlettségtől, aktuális divattól függő díszítőelemek, melyek a tulajdonos rangját, vagyonát, ízlését reprezentálják. Csempetörténeti kitekintéssel elsősorban a Néprajzi Múzeum Kerámiagyűjteményének mintegy 2300 darabos csempekollekcióját, annak is a legszebb, Magyarországon példa nélkül gazdag, döntően 17–19. századi erdélyi anyagát mutatjuk be.
2013. december 11. 17.30
Észak-Afrika
Előadó: Földessy Edina
Az észak-afrikai Maghreb és Mashrek az arabok és berberek világa, egyaránt otthont ad nomád és letelepedett népeknek. Előadásunk az ő életmódjukat, díszítőművészetüket mutatja be, és az előadó saját terepkutatásain keresztül bepillantást enged egy berber esküvő jelképrendszerébe, sőt azon túl is.
2013. december 18. 17.30
Ónművesség, ónedények, hamisítványok
Előadó: Vida Gabriella
A szegények ezüstjének is hívott ónedény alapvetően német és városi eredetű Magyarországon. Virágkorát a 16–18. században élte, és alapvetően köznépi használatban volt. A parasztághoz csak bizonyos területeken és csak a 18. század legvégén ért el. Éppen ezért főleg a német ajkú városokban virágzott, onnan elégítették ki az ország teljes ónedény iránti igényét. A Néprajzi Múzeumban nagyszámú, és igen nívós ónedény kollekció gyűlt össze, amely nem ismert a nagyközönség és a gyűjtők előtt, ezért most arra teszünk kísérletet, hogy ezt a különleges gyűjteményt, az ónedények készítését és használatát minél szélesebb körben tegyük ismertté.
A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...