Egy éves lett a készpénzmentes kávézó

Egy éve üzemel sikeresen a K:antin MasterCard kártyás kávézó a budapesti Katona József Színházban. A hely különlegessége, hogy az esti előadásokon kívüli időszakban készpénzmentes, azaz a vendégek csak bankkártyával fizethetnek az italokért és ételekért.

„Az első év kritikus próbája volt annak, hogy lehet-e készpénz nélkül üzemeltetni egy ilyen kávézót" – mondta Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója. „Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy igenis lehet, hiszen a hozzánk betérők nagy része néhány hét alatt megszokta, hogy itt csak plasztikkal fizethet, és nem kell a papírpénzzel, a visszajáróval bajlódnia."

A jövőben már az előadások szünetében is érezhetően könnyebb lesz kártyával fizetni, mint készpénzzel, mivel hamarosan elkészül a kávézó bankkártyás pultja, ahol csak plasztikkal lehet majd fizetni az esti előadás szünetében is. További újdonság, hogy hamarosan akik interneten vásárolnak színházjegyet, az előadások mellett a kávézó kínálatából is válogathatnak, és előre kifizethetik kávéjukat, üdítőjüket, így kerülve el a sorban állást a szünetben.

A Katona József Színház előterét 2012-ben újították fel, és a korszerű belső térhez új működési koncepció is társult. A színház – Európában elsőként – kísérletet tett arra, hogy készpénz használata nélkül üzemeltesse a kávézóját az esti előadásokon kívüli időszakban. Fontos, hogy – bár a színház kiemelt támogatója a MasterCard – a K:antinban nem csak a MasterCard® és Maestro® bankkártyákat fogadják el, hanem a feltüntetett összes kártyatársaság emblémájával ellátott plasztikot használhatják fizetésre a vendégek.

 „Számunkra nagyon fontos cél, hogy a bankkártyák és általában az elektronikus fizetés terjedjen Magyarországon – tette hozzá Hemberger András, a MasterCard igazgatója. „Ezzel mindenki jól jár: a fogyasztó, aki kényelmesebben és biztonságosabban fizethet, a kereskedő, akinek nem kell készpénzt kezelnie és a társadalom is, mivel az elektronikus fizetés terjedésével csökken a szürkegazdaság mértéke, és nő az adóbevétel. A jó hír az, hogy a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a bankkártya használat az elmúlt félévben is nőtt, és az ügyfelek egyre gyakrabban veszik elő a plasztikot már kisebb összegeknél is, például a Katona József Színház kártyás kávézójában."

A MasterCard® vagy Maestro® PayPass™ bankkártya-birtokosok, illetve az ezzel a technológiával ellátott eszközök (pl.: karóra, matrica) használói a megszokott gyorsasággal fizethetnek a K:antiban is, hiszen itt az összes terminál el van látva PayPass technológiával.


A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések