Egy hét alatt közel 6000 vizsgálatot végezett Erdélyben az önkéntes orvos-csoport

Az NGYSZ orvos tagjai és önkéntesei minden év májusában és októberében Erdélybe utaznak, ahol kórházakban, iskolákban, óvodákban szűrik, vizsgálják és gyógyítják a rászoruló gyermekeket.
2013 októberében 29 szakorvos és egészségügyi szakember – csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermek neurológus, radiológus, fül-orr-gégész, fogorvosok, szülész-nőgyógyász, kézsebész és szakápolók – vett részt a Gyermekmentő erdélyi gyógyító körútján. Csíkszentdomokos, Csíkszereda, Csíkszentmárton, Szentegyháza, Csíkszentkirály, Kóstelek és Székelyudvarhely iskoláiban, óvodáiban és a Hargita megyei kórházban szűrték, vizsgálták a gyerekeket. Továbbá 56 magyarfalvi és csíkfalvi moldvai csángó gyermek szűrését végezték el. Orvosaink közel kétezer gyermeket vizsgáltak egy hét alatt, 14 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést, vagy műtétet.
Szakembereink közös műtéti-konzultációkat tartottak Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában.
A szemészeti szűrővizsgálatok alapján szolgálatunk 19 darab szemüveget készíttetett és juttatott el csíkszentkirályi, újtusnádi és lövétei rászoruló gyermekeknek. 
Ismét a csoporttal tartott a Gyermekmentő nőgyógyászati szűrőkamionja. Az önkéntes orvosok 340 nőgyógyászati szűrést végeztek el az egy hét alatt. A citológiai leletek már itthon, Magyarországon november elején készültek el. 24 megvizsgált esetében derült fény súlyos elváltozásra/betegségre. Mindez mutatja, milyen fontos a megelőzés, vagyis a rendszeres szűrővizsgálatok.
Ugyancsak részt vett a gyógyító körúton az elmaradhatatlan mozgó fogorvosi rendelő. A fogorvos-csoport egyik tagja, dr. Fórizs Etelka már tizenkilencedik éve jár önkéntesként a Gyermekmentővel Erdélybe.
A fogorvosok egy hét alatt közel 300 óvodás és általános iskolás gyermek fogait vizsgálták meg a mobil rendelőben. Ahol kellett, kezelést végeztek, és mindenkinek elmagyarázták, miért fontos a fog- és szájápolás. Szerencsére idén is fejlődést és látható eredményeket tapasztaltak a fogorvosok, ami a több éve tartó – évente kétszeri – szűrésnek és kezelésnek is köszönhető. A kevesebb rossz fog miatt több idő maradt a megelőzésre, a fogvédelemre és a helyes fogmosási technikák bemutatására. 
Mint minden ősszel, az orvos-csoport látogatásával egy időben idén is sor került a magyar parlamenti képviselők és a Hargita megyei közméltóságok csapatainak hagyományos futballmeccsére Csíkszentdomokoson. A mérkőzést a Hargita megyei csapat nyerte meg. A szervezők szerint az ilyen találkozón jó kapcsolatok alakulnak ki, ami sok esetben segíti a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját is.
A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések