Forralt bort csak minőségi borból érdemes készíteni

A forralt bor még mindig a legkeresettebb ital télen: az adventi időszak egyik alapvető kelléke, a karácsonyi hangulat megteremtője. Amikor az adventi és karácsonyi vásárokon a levegőben gomolygó forralt bor illata megcsapja orrunkat, máris tudjuk: közeleg a karácsony, azonban nem árt, ha a házi készítés esetén a bor minőségét is szem előtt tartjuk, hiszen csalóka lehet a gyümölccsel, fahéjjal és szegfűszeggel megbolondított bor illata, ám a lőréből készített forralt bor is ihatatlan. Bujdosóék a minőségi bortermelésből adódóan kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy adventkor is a legmegfelelőbb, legkiválóbb bort ajánlják vásárlóiknak.
Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borásza elárulta titkos receptjüket: ők általában a cabernet-merlot háziasításból, vízzel való  hígítás nélkül készítik a forralt bort, amihez citromhéjat, vanília rudat, szegfűszeget, szegfűborsot és fahéjat adnak, kevés fekete borssal erősítik, ha nagyon fáznak. Édesíteni csak közvetlenül fogyasztás előtt, mézzel szokták.

A dél-balatoni családi vállalkozás vezető  borászának tapasztalata az, hogy még mindig a vörös borok viszik a prímet, ha forralt borról van szó. „Télidőben megnő  a másfél literes vörösbor-forgalmunk, amit természetesen a vendéglősök  – elsősorban forralt bor alapanyagnak – vásárolnak, de a vendégek is inkább ezt igénylik" – mondta Bujdosó  Ferenc, aki hozzátette, hogy „ilyenkor a prémium termékek a legnépszerűbbek: a Farkastanya, a Sirocco vagy a Tramontana". 
Természetesen a fehérborok is szerephez jutnak ebben az időszakban. Idén például a Balaton borrégió fehér borkiválóságai között tizenöt bort minősítettek négy csillagos kitüntetéssel, amelyek között a Nemere '12 is szerepel, de három-három csillaggal jutalmazták a Matacs '11-et és a Tramontana '11-et is. A borokon ezt a borkiválósági program matricái is jelzik, így Bujdosóék honlapjukon elérhető webshopjukon már a többi kitüntetéssel ellátott palackok mellett a borkiválóságot is igazoló jelzéssel árulhatják boraikat.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban