Hogyan kerülhető el a gépkocsiknál garanciavesztés?


Új autó vásárlását követően a gyártó által nyújtott garancia szavatolja a szervizelés folytonosságát. Ezt a teljes körű jótállást azonban könnyen elveszíthetik azok, akik nincsenek tisztában a garancia pontos vonatkozásaival és feltételeivel.
 


Hazánkban is érvényes az EU azon szabályzata, mely szerint minden autóra 2 év teljes körű jótállást kell vállalniuk az autógyártóknak. Ez a minimum időtartam, de gyártónként ennél hosszabb, akár 7 éves garanciális idővel is találkozhatunk. Ma már a legtöbb gyártó kínál kiterjesztett garanciát is az általuk forgalmazott gépjárművekre, mely a minimálisan meghatározott 2 éven vagy a vállalt időszakon túl további 2 vagy 3, esetleg még több évvel hosszabbítja meg az alapgarancia idejét.



A LeasePlan Hungária Zrt., hazánk egyik vezető gépjármű- és flottakezelő vállalata arra hívja fel az autótulajdonosok figyelmét, hogy a garanciaperiódus meghosszabbodása szigorításokat is eredményezett. Minden gépjárművezető számára ajánlott a garanciális feltételekben foglaltak tüzetes átolvasása, ugyanis a gyártók által kötelezően előírt, a szervizfüzetbe bejegyzett, esedékes kilométer vagy időpont alapú felülvizsgálattól való legkisebb (km vagy nap) eltérés („késve" szervizeltetés) garanciavesztést vonhat maga után.


A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban