Kiugró mértékben növekedett a hazai ipar

Magyarország ipari teljesítményének több hónapja tartó növekedése az idei év szeptemberében is folytatódott: az ipari termelés 5,5 százalékkal volt magasabb 2012 azonos időszakához viszonyítva, augusztushoz képest pedig a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok alapján 1,8 százalékkal emelkedett. A Kormány újraiparosítási politikájának eredményeként hazánk Európai Uniós összehasonlításban is az élenjárók között szerepel.
A munkanaphatástól megtisztított érték 3,1 százalékos növekedést mutat. Az ipari termelés bővüléséhez elsősorban az autóipar és az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok eladásainak növekedése járult hozzá. A feldolgozóipar remek teljesítményt nyújtott az év kilencedik hónapjában: a szektor 6,3 százalékos növekedést tudott felmutatni, amelyben nagy szerepe volt annak, hogy a feldolgozóipar tizenhárom alága közül nyolcban volt tapasztalható termelésbővülés. A feldolgozóipari termelés közel egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása kimagaslóan, több mint 27 százalékkal emelkedett. Átlag feletti bővülés volt tapasztalható  a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék (12 százalék), valamint a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában (9,5 százalék), amelyben az export kedvező alakulása játszotta a legnagyobb szerepet.
Az ipari export az év első kilenc hónapjában 3,4 százalékos, míg szeptemberben 11,8 százalékos emelkedést mutatott 2012 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar exportértékesítésének fontos szeletét, közel egyharmadát adó járműgyártás kivitele szeptemberben kimagasló mértékben, csaknem 28 százalékkal bővült. Az export mellett a belföldi ipari értékesítés szintén emelkedett, 5 százalékos növekedést mutatott 2012 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai szeptemberben 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.
Az Eurostat adatai alapján Magyarország az élmezőnyben szerepel az EU28 tagországok ipari teljesítményének szezonálisan kiigazított havi és a munkanappal kiigazított éves összehasonlításában is. Az EU huszonnyolc tagállamából csak Írország, Románia, Szlovákia és Lengyelország ért el magasabb értéket az Európai Unióban, míg az EU-28-ban 1,2 százalékos, az eurózóna területén 1,1 százalékos volt az ipar bővülése éves alapon. Az előző hónaphoz képest Magyarország a harmadik legnagyobb mértékű ipari termelés növekedést tudta felmutatni, amely jóval meghaladja az EU egészére nézve 0,2 százalékos, az eurózónában pedig  0,5 százalékos ipari termelés visszaesést.
Az ipari termelés folyamatos növekedése illeszkedik a Kormány azon törekvéséhez, amely a termelőszektor megerősítésével, aktív iparpolitikával kívánja a magyar gazdaság jó teljesítményét tartósan fenntartani.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések