MÁV Szimfonikus Zenekar novemberi programja

A november Liszt, Chopin, Dvořák és Rimszkij-Korszakov szellemében telik a MÁV Szimfonikusoknál. A Lukács Miklós-bérlet első koncertjére a kívül-belül megújult Zeneakadémia Nagytermében kerül sor; a műsort másnap délelőtt az Olasz Kultúrintézet színpadán ismétli meg a zenekar, Kesselyák Gergely vezényletével.

November 22.
Lukács Miklós-bérlet/1., Zeneakadémia, 19.00

November 23.
Varga László-bérlet/1., Olasz Kultúrintézet, 11.00

A hangverseny Liszt Les Préludes című szimfonikus költeményével indul. Ebbe a műbe egy egész emberi életet foglalt bele a zeneszerző: megszólal benne az ifjúkor, a szerelem, a természet, a harc, valamint a diadal pátosza. Ezt Chopin f-moll zongoraversenye követi, Hegedűs Endretolmácsolásában. Karmesterünk,Kesselyák Gergely ezúttal is hű marad a szláv zene iránti elkötelezettségéhezDvořák Legendák c. művével. A zeneszerző a nagy sikerű Szláv táncok után, azok folytatásaként komponálta tíz rövid tételből álló, eredetileg Cseh legendáknak nevezett sorozatát - ezek is bővelkednek a Dvořákra annyira jellemző, szép dallamokban. Rimszkij-Korszakov, a nagy orosz zeneszerző igazi spanyol zenét tár a hallgató elé Spanyol capricciójában, méghozzá izgalmasan különböző tempójú és karakterű táncokat, a spanyol élet egyfajta körképét. Ez a mű is bizonyítja, hogy szerzőjét joggal tartják a hangszerelés kiemelkedően nagy mesterének.

November 23. 17.00
Kamarazenei sorozat/1.

A MÁV Szimfonikusok kamarazenei koncertjeinek továbbra is az Olasz Kultúrintézet ad otthont. Az idei évad első hangversenyén Isa Krejcsi Triója, Chopin: Variációk egy Rossini témára című műve, illetve egy-egy Verdi és Rossini darab kerül műsorra. A hangversenyt Mozart g-moll zongorakvartettje zárja. Aki esetleg még nem tudná: a kamarazenei koncertekre az idei évadtól kezdődően bérletet is lehet váltani, 1500 forintos áron.

Gyermekkoncertek

Folytatódnak nagy sikerű gyermekkoncertjeink: november 12-én 16.30 órakor kezdődik a Búgócsiga nevű zenés foglalkozás, zenehallgatás babákkal érkező családok számára. Rögtön ezután, 18 órától kezdődnek a zenekar „Szeretethang" elnevezésű koncertjei várandós kismamák, és az őket kísérő kispapák részére. A hangszereket bemutató, óvódásoknak és kisiskolásoknak szóló játékos foglalkozás, a „Zene-Tér-Kép" november 16-án, szombat délelőtt 10 órától várja a kicsiket - ezúttal a fafúvós hangszerekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek. Ezt egy új típusú gyermekkoncert, a Játszódó követi, 11 órás kezdettel. A programokat Ácsné Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezeti a zenekar próbatermében, a MÁV Szimfonikusok művészei közreműködésével. Bővebb információ a zenekar honlapján, a www.mavzenekar.hu-n olvasható.
A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések