2013. november 7.

Megfigyelés alatt tartják az üzletembereket

A közelmúltban kirobbant lehallgatási botrány politikai visszhangja az egész világon felbolygatta a mobiltelefon használókat, hiszen nem kizárólag politikusokat hallgatnak le a titkosszolgálatok, továbbá az üzleti titkokra vadászó illegális lehallgatók is veszélyeztetik a vállalatok bizalmas adatainak kitudódását. Az üzleti élet meghatározó szereplőinek privát élete sincs biztonságban a konkurenciától és a hírszerző ügynökségektől.
„A magánélet nem bűn", így szól az egyik legelterjedtebb internetes titkosító szolgáltatás jelmondata. Az angol kifejezést„Privacy is not a crime" minden olyan internetező ember ismeri, aki valmilyen oknál fogva biztonságosan, lenyomozhatatlan módon szeretett volna internetezni, ám a telefonbeszélgetések titkosítása korántsem ennyire egyszerű, mégis könnyen kivitelezhető.
Számos esetben indokolttá válik a GSM titkosítás, hiszen a legtöbb ember a privát beszélgetésit szereti ebben a kontextusban megtartni, néha sokkal jobban, mint az üzleti titkait. A titkosszolgálatok nagy valószínűséggel nem fognak hálószoba titkokat kiszivárogtatni magánemberekről, ám különféle innovatív találmányok esetében várható, hogy szigorú megfigyelés alá vonnak üzletembereket a jelentős gazdasági és/vagy politikai hatással bíró újítások védelmében, miközben veszélyben van az üzleti élet meghatározó szereplőinek magánélete is.
„A digitális világ nagykönyvében ez a legrégebbi fejezet, hiszen a katonai hírszerzés mindig is élen járt a lehallgatásban, kémkedésben. Fejlesztéseik által alakult ki az internet is, valamint a legtöbb információszerzéssel kapcsolatos újítás ebből a szektorból indul ki. Nem kell valakinek kancellárnak lennie ahhoz, hogy lehallgassák, bőven elég egy találkozó vagy egy telefonbeszélgetés valakivel, akit már megfigyelnek. Szerencsére van rá megoldás. Manapság már nem szükséges spéci hardver eszközökkel felszerelt biztonsági cégeket súlyos pénzekért alkalmazni, mivel szoftveresen titkosítani lehet a beszégetéseket és a szöveges üzeneteket is." - nyilatkozta Gyebnár Gergő, a Black Cell IT Security biztonságtechnikai vezetője.
A szoftveresen kódolt mobilhívások android és iOS rendszereken egyaránt futtathatóak, természetesen ezek a megoldások nem ingyenesek, mint a korábban említett internetes titkosítás, ámbár utóbbinál is csak meghatározott adatforgalmat lehet ingyenesen titkosítani.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...