Nem változik a kasszacsere végső határideje

A kormány döntése értelmében a PC alapú, úgynevezett nagykasszák átállítási  végső  határideje 2013. december 31.  A Nemzetgazdasági Minisztérium nem tervezi az online kapcsolatra képes pénztárgépek bevezetésére nyitva álló határidők megváltoztatását. A kiskasszák esetében már lejárt a kötelező megrendelési határidő. A régi kiskasszák csak addig használhatók, amíg a kereskedő, vendéglátós számára le nem szállítják az új gépet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium mindent megtesz azért, hogy felgyorsítsa az online kapcsolatra képes pénztárgépek bevezetését. Számos adózó megtette már a szükséges lépéseket az új kasszák beszerzése érdekében, és egyre nő a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bekötött új kasszák száma is.
A jogkövető adózók érdekei azt kívánják, hogy a tárca ne adjon lehetőséget további halasztásra, ne tegye lehetővé, hogy egyes adózók kivonják magukat a kasszacsere kötelezettsége alól. Ennek megfelelően nem kerül sor sem a kiskasszák, sem pedig a PC alapú nagykasszák esetében határidő-módosításra.
Tekintettel az átálláshoz kapcsolódó ellenőrzések tapasztalataira, a tárca olyan  módosító javaslatot készít elő, amely alapján az adóhatóság szigorúan fel tud lépni azokkal szemben, akik az új kasszák beszerzésére vagy beüzemelésére nem hajlandók.
A tervezett szabályok szerint akár az üzlethelyiségének bezárására is számíthat az az adózó, amely nem rendelkezik az előírt határidőre új pénztárgéppel. Ez a határidő a PC alapú nagykasszáknál 2013. december 31. A kiskasszák esetében szeptember 30-án lejárt az új pénztárgépek kötelező megrendelési határideje. A régi kiskasszák csak addig használhatók, amíg a kereskedő, vendéglátós számára le nem szállítják a megrendelt új gépet.
A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban


Népszerű bejegyzések