Nyáron "felpörgött" az európai turizmus

Az európai turizmus az enyhülő, de még mindig fennálló gazdasági nehézségek ellenére gyorsuló növekedést ért el a nyári hónapokban. Az utazók árérzékenységével magyarázható ugyanakkor, hogy – néhány kivétellel – az átlagos tartózkodási idő rövidülését jelezték a desztinációk. Az iparág továbbra is óvatos optimizmusát jelzi, hogy bővítés helyett inkább a meglévő kapacitásokat használják ki hatékonyabban. A vártnál kedvezőbb folyamatok hátterében a recesszió enyhülése, illetve a turizmus válságnak erősen ellenálló természete áll. Az ETC által kiadott jelentés részletes elemzést tartalmaz Európa részesedésének alakulásáról a legfontosabb régión kívüli küldőpiacokon: az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban, Argentínában, Brazíliában, Indiában, Kínában, Japánban és az Egyesült Arab Emírségekben, illetve Oroszországban.


Az Európai Utazási Bizottság (European Travel Commission – ETC) nemrégiben tette közzé „European Tourism 2013 – Trends & Prospects" című 2013/3. negyedéves jelentését. 2013 első hónapjaiban a legtöbb európai desztináció a külföldi vendégek és vendégéjszakák számának növekedését tapasztalta, és ez a növekedés felgyorsult a nyári hónapok során. Fontos tudni, hogy rendszerint az európai érkezések felét regisztrálják a június–szeptember közötti főszezonban. A vártnál kedvezőbb folyamatok hátterében a recesszió enyhülése áll, illetve a turizmus válságnak erősen ellenálló természete.
Az élen a kisebb desztinációk állnak: kimagasló eredményekről Izland és Szlovákia számolt be, de jelentős a Szerbiában, Máltán, Litvániában, Magyarországon és Írországban regisztrált növekedési ütem is. A jelentés hazánkról megállapítja: Magyarország (+6,6% külföldi vendég 2013 első 8 hónapjában) sikeresen erősítette tovább a jó ár-érték arányú szolgáltatásokat nyújtó desztinációról kialakult képet, ami hozzájárult ahhoz, hogy növekvő népszerűségre tegyen szert a nemzetközi utazók körében.
Az STR Global European Hotel Review 2013. január–augusztusi adatai szerint az európai szállodák foglaltsága átlagosan 2,4%-kal nőtt. Az európai légi forgalmi adatok is megerősítik, hogy 2013-ban tovább folytatódik bővülés: az AEA január–októberre vonatkozó utaskilométer-adatai 3,1%-os növekedést mutatnak.
Az ETC szakértői kiemelik, hogy a UNWTO a legfrissebb 2013-as adatai alapján éves szinten az európai turizmus 5%-os növekedésére számít.
Az ETC jelentése és annak magyar nyelvű összefoglalója letölthető a Magyar Turizmus Zrt. szakmai oldalairól:http://szakmai.itthon.hu/statisztika.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban