Oláh Kálmán szólóest csütörtökön a Nyitott Műhelyben

Fotó: Dobó László felvétele
Oláh Kálmán szerint a dzessz, az improvizáció „társasági beszélgetés". „Mi a színpadon komponálunk" – szokta mondani. Sokszor hallhattuk, mennyire mestere ő ennek a „társasági beszélgetésnek", akár ha a saját formációiról, a Trio Midnightról vagy az Oláh Kálmán Sextetről van szó, akár ha más zenekarokkal játszik, szólistaként. Ahogy nemrég például a világ egyik legjobb ilyen formációjával hallhattuk itthon is, a Dán Rádió Big Bandjéval, a koncerten elsősorban Oláh Kálmán szerzeményeit adták elő.

Vagy ha olyan, világhírű zenészekkel játszik, mint amire az utóbbi hetekben két káprázatos szaxofonossal is volt példa, a tengerentúlon élő Tim Ries-szel és a Németországban élő Tony Lakatossal. Vagy tavasszal, a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik koncertjén, ahol a klasszikus klarinétművésszel, Klenyán Csabával improvizált.
A neveket hosszan sorolhatnánk, ez csak néhány példa az utóbbi időből az elmélyült, magával ragadó, új utakra vezető „társasági beszélgetésekre". Az a figyelem és érzékenység, ahogyan ők egymásra hangolódnak, mindig különleges zenei élményt nyújt.
A szólóest sokkal inkább Oláh Kálmán saját zenei világába vezethet be minket, hiszen ottsaját magával folytatja a zongorista ezt a „társasági beszélgetést". Hosszabb idő után most erre is lehetőség nyílik: 2013. november 7-én 19.30-tól a Nyitott Műhelyben lesz Oláh Kálmán szólóestje.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések