OTP Fogászati Roadshow - A helyes fogápolás fontossága

Az ingyenes fogászati szűrést és tanácsadást kínáló OTP Fogászati Roadshow idén májusban tizenkilencedik alkalommal indult útjára a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szervezésében. Akorábbi évekhez hasonlóan a gyógyító körút első és utolsó állomása most is Székelyföld volt.
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati busza az OTP Fogászati Roadshow keretében 1995 óta járja az országot. Idén május és október között az önkéntes fogorvosok tizenöt magyarországi helyszínen és a székelyföldi Csíkszentdomokoson vizsgálták, szűrték és kezelték a gyerekek fogait, elsősorban olyan településeken, ahol nincs vagy csak részlegesen megoldott a fogászati szűrés és kezelés. Több helyszínen értelmi és mozgássérült gyerekek (Jászberény, Fót, Budapest), illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek is részt vettek a szűrésben (Hencida, Esztár, Kisvárda, Pécs). Az idei OTP Fogászati Roadshow során így több mint 6000 magyarországi és székelyföldi gyermek fogait vizsgálták meg, és hívták fel a figyelmüket fogászati problémákra.
Magyarországon a fogorvosok idén is nagyon sok rossz fogat találtak. A gyerekek fogainak átlagosan több mint az 50 százaléka rossz, ezen belül 35 százaléka szuvas.
A kisebb településeken élő gyermekek fogainak állapota jóval elhanyagoltabb, mint a nagyobb városokban élőké. Az értelmi és mozgássérült gyermekek fogazata rosszabb állapotban van, mint egészséges kortársaiké, ami sajnos a hazai fogászati ellátás hiányosságait is mutatja: az államilag támogatott fogászati ellátás sokszor nem tud mit kezdeni a kevésbé együttműködő gyerekekkel, a szülők, gondozók viszont nem engedhetik meg maguknak a magán fogászati ellátást.   A fogorvosi busz a legnagyobb szolgálatot Esztáron és Hencidán tette, ahol a gyerekek többségének volt szuvas tejfoga, és maradó fogaik is nagyon rossz állapotban voltak; mindez a helytelen táplálkozásnak is betudható.
A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések