Stabilabb működés és gyorsabb szolgáltatások az openSUSE 13.1 kiadásában

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet bejelentette, hogy elérhetővé vált az openSUSE 13.1. Az asztali számítógépeken, laptopokon és szervereken használható, ingyenes, Linux alapú operációs rendszert a SUSE támogatásával működő openSUSE projekt keretein belül fejlesztik. A legújabb változat a szeptemberben kiadott Linux kernel 3.11 újdonságait is tartalmazza, stabilabb és gyorsabb működést tesz lehetővé, továbbfejlesztett hálózati szolgáltatásokat és egyéb új funkciókat tartalmaz, továbbá jobb támogatást kínál a legújabb, energiatakarékos mobil platformokhoz.

Hálózati szolgáltatások

Az openSUSE 13.1 kiadásban debütáló fejlesztésnek köszönhetően a felhasználók a helyi fájlrendszer részeként használhatják az Amazon s3 tárhelyüket. Így egyszerűen feltölthetik a felhőbe fájljaikat, amelyek a helyi rendszer részeként láthatók a számítógépükön, mégis biztonságban vannak a gép vagy a helyi merevlemez meghibásodása esetén is. A webszerverek üzemeltetőinek munkáját az Apache, MySQL és MariaDB legújabb frissítései teszik egyszerűbbé, míg a webfejlesztők a Ruby 2.0 on Rails 4 frissített változata és a beépített tesztkörnyezettel együtt érkező PHP 5.4.2 nyújtotta előnyöket használhatják ki.

Mobil platformok támogatása

Az AArch64 kód támogatásának köszönhetően az openSUSE 13.1 készen áll a 64 bites ARM eszközök következő generációjához kapcsolódó fejlesztésekre. A 32 bites ARM eszközök támogatásán is komoly fejlesztések történtek, valamint elérhetővé vált egy, kifejezetten a Raspberry Pi készülékek számára kialakított openSUSE kiadás is.

Nagyobb sebesség

Az új openSUSE tartalmazza a Linux kernel 3.11 új, "page reclaim" szolgáltatását, amelynek köszönhetően nagyobb teljesítmény érhető el a lemezműveletek közben. A MESA VDPAU technológiák használatának köszönhetően a 3D támogatás az operációs rendszer beépített része lett, így nem kell külső gyártótól származó video drivert letölteni a 3D filmek és videók megtekintéséhez. A megoldást az integrációnak köszönhetően az operációs rendszerrel együtt tesztelik és frissítik, ami megbízhatóbb működést eredményez.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban



Népszerű bejegyzések