Szénmentesítsük együtt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot!

Ma Budapesten és számos európai fővárosban tartottak tiltakozó akciókat amiatt, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) továbbra sem hagy fel szennyező szenes projektek hitelezésével, sőt részt vesz a Nemzetközi Szén és Klíma Csúcson, amelyet az ENSZ klímakonferenciájával egy időben tartanak Lengyelországban.
A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-kelet-európai Bankfigyelő Hálózat tiltakozó akcióján kiadott közlemény szerint az EBRD jelenléte a Szén Világszervezet által szervezett széncsúcson – amely a kritikusok szerint aláássa az ENSZ klímatárgyalások folyamata tartalmát és szellemiségét  – aggasztó jele annak, hogy a bank továbbra is súlyos közpénzeket akar szén-intenzív projektekbe ölni.
Az EBRD most vizsgálja felül energiastratégiáját, amely e szektorbeli befektetéseit határozza meg. A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-kelet-európai Bankfigyelő Hálózat felhívja a figyelmet: a bank részvétele a széncsúcson azt jelzi, hogy az új stratégia – a bank állításával ellentétben – nem kezeli komolyan az éghajlatváltozás fenyegetéseit.
Az EBRD a nyáron közzétett energiastratégia-vázlata alapján továbbra is befektetne fosszilisenergiába, köztük szenes projektekbe. 2006 és 2011 között (a jelenleg érvényes stratégia hatására) az EBRD 6,7 milliárd eurós portfóliójának 48%-a ment fosszilisenergia-befektetésekre. A szenes projektek támogatása még emelkedett is ebben az időszakban, 60 millió euróról 262 millió euróra.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések