2013. november 20.

Transznemű Emlékezés Napja

November 20-án, a Transznemű Emlékezés Napján (angolul Transgender Day of Remembrance – TDOR) a világ számos országában róják le kegyeletüket a meggyilkolt transznemű áldozatok emlékére. Csak tavaly november 20. óta 238 transznemű áldozatról tudunk. Idén először került fel magyarországi eset is a térképre. A Budapest Pride elítéli a transzfóbia minden formáját és minden olyan gyűlölet-bűncselekményt, amit transznemű emberekkel szemben követnek el. A mai napon mi is megemlékezünk az áldozatokról.
Magyarországon kevés adat van arról, hogy évente hány transznemű embert ér gyűlölet-bűncselekmény és hányan lesznek gyilkosság áldozatai. Az adatok hiánya világszerte tovább erősíti a transznemű emberek marginalizációját. A 2013. július 1-én hatályba lépett módosított Büntetőtörvénykönyv a gyűlölet-bűncselekmények kapcsán új kategóriaként említi a szexuális orientációt és a nemi identitást is. A módosítást számos hazai LMBTQ szervezet és az ILGA-Europe is üdvözölte.
Nem kevésbé aggasztó, hogy idén először egy magyarországi eset is felkerült a térképre. Jászapátin a Panna kútja-tóban november 1-jén egy roma származású transz nő holttestét találták meg a horgászok, akik szerint a test több pontján kék foltokat, sérüléseket, ütésnyomokat lehetett látni. Az előzetes hírek és a helyiek elmondása is megerősíti, hogy gyilkosság történhetett. Az elhunyt nő, Zsuzsanna bátyja, Oláh László nyilatkozata is ezt erősítette meg.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...