Újabb rekordot döntött a foglalkoztatottság

Ismét nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, 2012 azonos időszakához képest 57,4 ezer fővel dolgoztak többen 2013. augusztus–októberi időszakában - jelentette a KSH ma reggel megjelent gyorstájékoztatójában. A foglalkoztatottak teljes létszáma újra csúcspontot ért el 3 millió 992 ezer fővel. Az idei május-júliusi adatok lépték át először a válság kitörése előtti legmagasabb foglalkoztatottsági szintet. Azóta töretlen növekedés vette kezdetét, ami bizonyítja a kormány politikájának eredményeit, melynek középpontjában a munkahelyteremtés, a családok támogatása és a gazdaságélénkítés áll.
A legújabb adat alapján az egy évvel korábbihoz képest 1,5 százalékkal többen dolgoztak Magyarországon. Az Európai Unió által különös figyelemmel kísért 15–64 éves korosztály foglalkoztatási rátája 1,1 százalékpontos emelkedést mutatva 59,3 százalékra emelkedett, ami 61 ezer fővel jelent többet az egy évvel korábbi adathoz képest.
Forrás: KSH
A 15–24 éves korosztályból 232 ezren voltak foglalkoztatottak, foglalkoztatási rátájuk 1,2 százalékponttal magasabban, 20,5 százalékon áll az előző év azonos időszakához képest. A munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal tovább csökkent, így jelenleg 9,8 százalékon áll.  Ezzel a munkanélküliek száma 434 ezer fő alá csökkent. A munkanélküliségi ráta továbbra is egyszámjegyű, 9,8 %. Az elmúlt időszak makroadatai (bővülő beruházások, emelkedő reálbér) is azt támasztják alá, hogy a magyar gazdaság felfelé ívelő pályára lépett, amelynek következtében a növekedés 2014-ben elérheti a 2 százalékot.


A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban