2013. november 5.

Velünk élő, általunk változó és minket változtató tudomány: megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe


Pálinkás József elnök köszöntőjével kezdetét vette a Magyar Tudományos Akadémia által tíz éve minden év novemberében megrendezett Magyar Tudomány Ünnepe országos programsorozat. A hagyományosan egy központi gondolat köré szerveződő eseményfolyam idén „Velünk élő tudomány" címmel a tudományos felfedezéseken alapuló célzott kutatások közvetlen és közvetett társadalmi jelentőségére hívja fel a figyelmet.
Az MTÜ országos megnyitójának idén otthont adó Pannon Egyetemen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter mondott ünnepi beszédet. Veszprém város nevében Porga Gyula polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd a közép-dunántúli térség tudományos szervezeteinek és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó intézményeinek aktív közreműködésével szervezett regionális programokat koordináló Pannon Egyetem rektora, Friedler Ferenc osztotta meg a hallgatósággal a tudomány ünnepe alkalmából megfogalmazott üzenetét.
Az Akadémia elnöke köszöntőjében a tudományt hatalmi tényezőnek nevezte, amelynek révén az emberiség a természeti folyamatokba való érdemi beavatkozással egyszerre nyit új távlatokat és fenyegeti a Föld erőforrásait. Pálinkás József a tudomány művelésének és eredményei hasznosításának felelősségére figyelmeztetett: „Csak az etikus tudomány teheti jobbá az emberi közösségek életét, és csak az etikus emberi közösségek képesek jól használni a tudomány eredményeit." Az MTA elnöke  a jelen lévő hallgatóságot és az internetes közvetítést figyelemmel kísérőket meghívta a magyar tudomány eredményeinek közös ünneplésére – a több mint száz, valódi intellektuális élményt ígérő rendezvényre: 2013-ban a Magyar Tudomány Ünnepe a bennünket körülvevő és megismerhető tudományról szól, a programok a hétköznapi tárgyaink, életünk megszokott tartozékai mögött meghúzódó tudományos kutatásokra hívják fel a figyelmet, különböző szempontokból mutatva be a folyamatot, amíg egy-egy felfedezésből a társadalom igényeire válaszoló termék, módszer, eljárás lesz.


A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...