Golden Globe jelöltek 2013

A filmszakma világszerte a díjak lázában ég. Az egyik legismertebb, legfontosabb filmes elismerés, a Hollywoodba akkreditált újságírók szövetségének tagjai által odaítélt Golden Globe jelöltjeit helyi idő szerint ma hajnalban tették közzé.
Idén Zoe Saldana, Olivia Wilde és Aziz Ansari kelt korán, hogy a Beverly Hilton Hotelben felolvassa azoknak a nevét, akik mostantól reménykedhetnek a díjban – és egyúttal egyre nagyobb az esélyük arra, hogy az Oscarra is jelöljék őket: hiszen a Golden Globe mindig pontosan jósolja meg, kik válhatnak az Amerikai Filmakadémia díjazottjaivá.
Az egyik legtöbb jelölést az Amerikai botrány (12E) (American Hustle, hazai bemutató: január 23.) kapta. A legjobb filmkategória mellett, legjobb főszereplőként Christian Bale-t, legjobb női főszereplőként Amy Adams-et, legjobb mellékszereplőkéntBradley Cooper-t és Jennifer Lawrence-et, legjobb rendezőként és forgatókönyvíróként is David O. Russel-t jelölték.
A legjobb filmek kategóriában a jelöltek közé került még többek között Tom Hanks kalóz-thrillere a Phillips kapitány (16) (már a mozikban), az elmúlt év talán legnagyobb sikere, a Gravitáció (12); a komédiák között pedig A NŐ (12E) (Her, hazai bemutató: február 6.) .
A Phillips kapitány (12) készítői összesen négy jelölésnek örülhetnek, ugyanennyiszer hallatszott a Gravitáció (12) címe is.Spike Jonze új, különleges hangulatú, futurisztikus románca, A nő (12E) pedig három alkalommal került szóba: a legjobb film(vígjáték), a legjobb férfi főszereplő (Joaquin Phoenix) és a legjobb forgatókönyv (Spike Jonze) kapcsán. A film női főszereplőjét,Scarlett Johansson-t már néhány héttel ezelőtt kizárták a versenyből… mert csupán a hangjával működött közre A nő elkészítésében.
A 71. Golden Globe gálára január 12-én kerül sor: a jelöltek addig izgulhatnak – a nézők pedig élvezhetik az év végén és a jövő év elején, a díjszezon kapcsán a mozikba kerülő különleges filmeket.