Két és féléves csúcson a külkereskedelmi többlet

2013 szeptemberében is folytatódott hazánk külkereskedelmi forgalmának élénkülése: a kivitel 12,7 százalékkal, míg az import 11,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet ennek köszönhetően 830 millió euróra bővült, ennél nagyobb többletre 2011 februárja óta nem volt példa. 2013. január-szeptember közötti időszakban szintén erős élénkülés mérhető, az export 3,6, az import 4,1 százalékos bővülést mutatott a tavalyi évhez képest.
2013. szeptemberben a kivitel értéke 7,3 milliárd eurót, a behozatalé közel 6,5 milliárd eurót ért el, így a külkereskedelmi mérleg 830 millió eurós többletet mutatott. 2013. első három negyedévében a többlet 5,4 milliárd euró volt, amely 67 millió euróval magasabb az előző évi szinttől.
A külkereskedelmi növekedés egyik motorja a Kormány által is ösztönzött autóipari beruházásokhoz kapcsolódó személygépkocsi-kivitel és az ehhez köthető alkatrész-behozatal volt. Ezen felül dinamikusan emelkedett az energiafejlesztő gép és berendezés, az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés, valamint a metrószerelvények év eleji beszerzésének köszönhetően az egyéb szállítóeszközök importja is. A feldolgozott termékek külkereskedelmi forgalma negyedévről negyedévre gyorsuló ütemben nőtt, amelynek köszönhetően 2013. első három negyedévében a kivitel és behozatal is 6,8 százalékkal növekedett. Folyamatos bővülés jellemezte a vegyiparhoz és a járműgyártáshoz szorosan kapcsolódó árucsoportok kereskedelmét is: 10 százaléknál is magasabb mértékben emelkedett a gumigyártmány importja, valamint – részben az új beruházásoknak köszönhetően – a műanyag-alapanyag, továbbá az illóolaj, illat- és tisztítószer forgalma.
A külkereskedelmünkben meghatározó súllyal rendelkező EU tagállamokkal szemben a külkereskedelmi mérlegünk többlete 20,5 millió euróval magasabb az előző évi értéknél, közel 7,6 milliárd eurót tett ki 2013. január és szeptember között. Az Európai Unió tagállamai felé irányuló exportunk 2,9 százalékkal, a behozatalunk ezekből az országokból pedig 3,3 százalékkal emelkedett 2012. azonos időszakához képest. Az Európai Unión kívüli országok felé a kivitel 6 százalékkal, az import pedig 6,5 százalékkal növekedett.
A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések