Szép eredményeket hozott idén a SZÉP Kártya

Több mint egymillió ember pihent az idén SZÉP kártyával, amely a belföldi turizmus növekedésének motorja volt. Horváth Viktória a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára a Bazilikánál rendezett ádventi vásár melegedőjében foglalta össze a kártya turizmusra gyakorolt hatásait és eredményeit. A SZÉP Kártyának köszönhetően a bevezetés óta már 106 milliárd forint áramlott a turisztikai és vendéglátóipari vállalkozásokhoz, és 22 ezer munkáltató mintegy 900 ezer dolgozója kártyabirtokos.

Horváth Viktória elmondta, a KSH adatai alapján biztosan kijelenthető, hogy a vendégforgalom utóbbi évekre jellemző növekvő tendenciája az idén is folytatódott. Már tavaly is minden idők legmagasabb vendég- és vendégéjszaka számát, valamint bevételét regisztrálták a szálláshelyek az idei számok pedig még ezt is meghaladják. Az első tíz hónapban 7,7 millió vendég 20 millió éjszakát töltött el kereskedelmi szálláshelyeinken. A vendégszám 5,3 %-kal, a vendégéjszaka szám pedig 4,9%-kal haladta meg a 2012 azonos időszakában mért értéket. A helyettes államtitkár ennél is fontosabbnak tartja, hogy a szállásdíjbevételek 9,3 %-kal, ezen belül a külföldiektől és a belföldiektől származó bevételek kiegyenlítetten, egyaránt 9 %-ot meghaladó mértékben nőttek.
Horváth Viktória szerint a belföldi turizmus erősödése azt eredményezi, hogy a hazai turizmus egyre kevésbé van kitéve a negatív külső hatásoknak. Azt is kiemelte, hogy a magyar vendégek jellemzően a vidéki szolgáltatókat keresik fel, ezáltal az ő bevételeiket növelik, ez a kereslet náluk őriz meg, illetve teremt munkahelyeket.
A belföldi turizmus jó eredményeiben kulcsszereppel bír a SZÉP Kártya, amely mára a béren kívüli juttatási rendszer egyik legnépszerűbb elemévé vált.
 A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések