A kulisszák mögött: műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság - képgaléria


Öt nap és kezdődik a budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság.
A január 13-án induló műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság előtt a verseny szervezőbizottsága a Syma csarnokban bemutatta a helyszínt, valamint a jégkészítés folyamatát a sajtó képviselőinek. A ritkaságszámba menő túra kezdetén Kosa Lajos, a MOKSZ elnöke mondta el, hogy Magyarországon komoly hagyományában a jeges világversenyek rendezésének, az ISU már hetedszer jegyezheti be a történelemkönyveibe Budapest nevét, csak Európa-bajnokság kapcsán. Legutóbb tíz éve rendezte a magyar főváros a kontinens viadalt. Az akkori mezőnyből öten újra jégre lépnek, így a 2004-ben aranyérmet szerzett francia Brian Joubert is.

Az idei versenyre 35 országból érkeznek sportolók, köztük a két egyéni szám címvédője az olasz Kostner, aki a 10 évvel ezelőtti Eb-n is szerepelt, valamint Fernandez, aki a spanyolok első érmét nyerte ebben a sportágban. De a zágrábi címe megvédésére érkezik hozzánk a Volosozhar- Trankov orosz pár is, akiket hazai pályán, a téli olimpiát rendező Szocsi egyik legnagyobb esélyeseként tartanak számon az aranyra. A magyar közönségnek jó esélye nyílik arra, hogy több olyan produkciót is láthat, melyek néhány hét múlva olimpiai érmekre is válthatók.

A túra során az érdeklődők megismerkedhettek a jégpálya készítésének fortélyaival, miközben a pályán a jég festése folyt. Magáról a rendszerről Bartha László, a jégtechnikáért felelős szakember beszélt:
A SYMA rendezvény csarnok nagyteherbírású, sík padlózattal rendelkezik, azzal a
 céllal készült, hogy a különböző események ideiglenes építményei elhelyezhetőek 
legyenek rajta. Az Európa-bajnokságra telepített jégpálya egy komplett mobil
rendszer, amely bárhol felállítható, ahol megfelelő elektromos kapacitás és sík terület áll rendelkezésre.

A pálya építését egy fólia réteg fektetésével kezdték, ami védi a padlózatot és segít az esetleges hűtőközeg folyás esetén. Erre a fóliára épül a jégpálya szerkezet. Maga a pályatest arasznyi vastagságú csíkokból összeálló gumiszőnyegből áll, melyeket tekercsekben szállítanak a helyszínre. A gumiszőnyegbe integrált csövekben közlekedik a közvetítő hűtőközeg, ami a pálya hosszanti oldalán lefektetésre került osztó és gyűjtő vezeték rendszerből jut ide. A csővezeték összeszerelését követően töltötték fel a rendszert a közvetítő közeggel, ami itt etilén-glikol oldat. A hűtés elindítását követően permetezve kell felhordani a vizet a szőnyeg felületére. Kb. 1 cm jég készül ahhoz, hogy eí lehessen kezdeni a palánk szerkezet összeszerelést, ami erre a vékony jégrétegre került talpakon áll. A beállított palánk a jég készítése során bele fagy a pályába, így lesz tökéletesen stabil. Maga a hűtőgépészet egy konténerbe integrált egység, mely tartalmazza a kompresszorokat, a hűtő kondenzátorokat és a szivattyúkat is.

A túra záró állomásán Sáliak György, a MOKSZ ügyvezető igazgatója mutatta be a magyar indulókat, a Turóczi Dóra-Major Balázs jégtánc kettőst és Forgó Kristófot. Mint Sáliak György mondta a szervezők mindent megtesznek azért, hogy a méltán híres magyaros vendégszeretet járja át az eseményt, „ez a 'feeling' érezhető legyen a sportolók, a vendégek és a nézők számára egyaránt. Ennek az érzésvilág fontos megjelenési pontja lesz az ünnepélyes megnyitó is, melyen a Himnuszt Náray Erika énekli el. A sokszínű programban közel 100 korcsolyázót láthatunk a jégen, ismét köszönthetjük a tíz évvel ezelőtti Eb-n aranyérmet szerzett Sebestyén Júliát is, valamint feltörekvő és már nemzetközi szinten is bizonyított ifjú korcsolyázóinkat.
A megnyitó felvonultatja valamennyi korcsolyázó szakágat, így a műkorcsolya és jégtánc
mellett láthatjuk a szinkronkorcsolya csapatot és a short track versenyzőit is."

A megnyitó meglepetés produkciókkal és különleges látványelemeket is felvonultató show-val várja a vendégeket január 15-én szerdán délután 16.45-kor a Syma csarnokban.


A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban