Budapest hetedszer

Magyarország eddig hat Európa-bajnokságot rendezett. Az elsőt 1895-ben, ahol Földváry Tibor révén magyar győzelem született. A másodikat 1909-ben, itt EB érmet nem szereztünk, de az EB-vel egy időben rendezett női vb-t Kronberger Lili nyerte. 46 évvel később, 1955-ben a harmadik budapesti kontinensbajnokságon a Nagy testvérpár révén ismét magyar győzelemnek tapsolhattak a Városligetbe kilátogató nézők. Negyedszerre, 1963-ban változott a helyszín. A Kisstadion jegén a Korda-Vásárhelyi duó jégtáncban negyedik lett. Viszont a nézők olyan korcsolya nagyságokat láthattak, mint a Protapopov házaspár, a Kilius-Baumler kettős, a holland Dijkstra, vagy a férfi mezőnyben a farncia Calmat, az osztrák Danzer.
1984-ben a Budapest Sportcsarnokban láthattuk a legendás brit jégtánc kettőst Torvill, Deant, a német Katerina Wittet. A hatodik EB-n ismét magyar aranyéremnek tapsolhatott a közönség. Sebestyén Júlia a női egyéniben szerzett aranyérmet.Idén a hetedik hazai rendezésű EB-n ugyan nem várható magyar érem, de abban biztos lehetünk, több a szocsi olimpián érmet szerző korcsolyázókat láthatunk a SYMA csarnok jegén. Magyarország az eddigi kontinens viadalokon 36 érmet nyert, 10 aranyat 14 ezüstöt és 12 bronzérmet. Ezzel a 10. helyen áll az összesített ranglistán. (A férfiak 2-4-3, nők 1-2-3, párosok 7-6-4, és jégtánc 0-2-2) Férfiak: Földváry Tibor, Király Ede aranyérme mellett, a bronzérmes dr. Terták Elemér neve említhető, aki az ISU-ban is jelentős beosztásban tevékenykedett.  Nők: Sebestyén Júlia aranya mellett Almássy Zsuzsa és Czakó Krisztina neve is jól cseng Eb érmeiknek köszönhetően.
A párosban voltunk eddig a legeredményesebbek: A háború előtt Orgonista Olga / Szalay Sándor 2x, Rotter Emilia/ Szollás Sándor, az ötvenes években Kékessy Andrea/ Király Ede és a Nagy testvérpár 2x-2x állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Jégtáncban ugyan aranyérmet nem szereztünk , de a Regőczy Krisztina/ Sallay András kettős 2-2 ezüst és bronzérme is kiemelkedő teljesítmény.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések