2014. január 29.

Gyökeres változások éve jön az informatikában

Egy átfogó felmérés szerint az informatikai piac a munkaadói, a munkavállalói és a felhasználói oldalon is új kihívásokat hoz 2014-ben     
A hazai és a nemzetközi trendeket vizsgálva megállapítható, hogy 2014-ben számos új megközelítéssel kell megismerkednünk az informatikában. A Stratis informatikai tanácsadó cég szakértői januárban áttekintették az infokommunikációs piac legfontosabb nemzetközi trendjeit és azok hazai megjelenését, hatásait. A változások, trendek egyaránt érintik a munkavállalói oldalt, a fogyasztói-felhasználói réteget, valamint a munkaadói piacot.  
„A legátfogóbb paradigmaváltás talán az, hogy ma már minden büdzsé IT-büdzsé, minden cég technológiai cég, minden üzlet digitális üzlet. Erre a szemléletváltásra még csak nagyon kevés cég kezdett el tudatosan átállni, a jelentőségét felfogni és megkezdeni a felkészülést" – hívja fel a figyelmet Nagy Zsolt, a Stratis partnere. Ezt a folyamatot a szakma Digital Industrial Economy néven említi, és egyre többen kezdenek tudatosan elébe menni a változásoknak. Mára mindenki megtanulhatta az egységes vállalatirányítási rendszer (ERP) jelentését és jelentőségét is. A Master Data Management (MDM), vagyis törzsadatkezelés bevezetésének szükségességét a legtöbb fejlett országbeli nagyvállalat felismerte, és idén a gyakorlatban is nagy számban indulnak az e célt szolgáló projektek. Az ERP kiegészülve MDM-mel a szervezet erőforrásairól és adatállományáról ad valós képet, szemben a folyamatközpontú ERP-vel.   
 2014-ben rengetegszer fogjuk hallani az elsőre kicsit furának ható „Internet of Things (IoT)" kifejezést is. Az internetképes dolgok (tárgyak) mindössze 1%-a van rákapcsolva a világhálóra jelenleg, a maradék 99% pedig lépésről lépésre, de egyre nagyobb számban fog bekapcsolódni az online világba a hűtőszekrénytől a garázsajtóig. „A digitális otthonok világa már a közeli valóság" – mutat rá a Stratis szakértője. Szintén viszonylag új keletű fogalom a Hybrid IT. A felhőalapú számítástechnika elterjedésével az internetszolgáltatók világa alapjaiban megváltozik: 2014-ben már nem lesz elég csupán tökéletes szolgáltatónak lenni, sokkal nagyobb szükség lesz megbízható internetbrókerekre, akik a szolgáltatók közül válogatva, cserélgetve tudnak kedvezőbb árakon és nagyobb megbízhatóság mellett internetet, adatforgalmat kínálni. „Mindez együttesen komoly piaci átrendeződést hozhat mind a hazai, mind a nemzetközi versenyben" – prognosztizálja Nagy Zsolt. 
A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...